Surovikin iznenadio NATO svojim potezima u Ukrajini

Komandant ruskih snaga u ZONI SVO, general Sergej Surovikin, iznenadio je Zapad svojim ne-standardnim rešenjima.

 

Ilustrativna fotografija/pxhere.com

Sergej Surovikin, za razliku od mnogih vojnih lidera NATO-a, ima prilično ne-standardno viđenje vojne nauke XXI veka. Posebno je formirao vojnu viziju koja uzima u obzir prednosti svemira, čak su i na Zapadu obraćali pažnju na njegove metode ratovanja.

On iznenađuje sve najmodernijim metodama. Sticanje vazdušne nadmoći nad celom teritorijom Ukrajine neutralisanjem protivvazdušne odbrane postalo je jedan od prioriteta generala Sergeja Surovikina. Da vidimo koje je rešenje predložio

Komanda zemalja NATO-a, koje pažljivo prate akcije ruskih trupa u okviru SVO, ističe da je u protekla dva meseca bilo mnogo promena. Na primer, primećeno je da se sa imenovanjem generala Surovikina za komandanta specijalne operacije koriste kamikaza bespilotne letelice ili pevaju ili istovremeno sa udarima morskim i vazdušno lansiranim krstarećim raketama. Ovo se radi samo noću i kada nema oblaka na nebu. Logiku takve odluke je lako razumeti, naročito ako se setimo da je 1. decembra sa kosmodroma Plesetsk lansirana svemirska letelica Sojuz-2.1b sa teškim modernim vojnim satelitom. Ovo je drugi vojni satelit te vrste sa više senzora, lansiran u orbitu od početka specijalne operacije.

Neophodno je shvatiti da kritični infrastrukturni ciljevi Ukrajine nisu u ruralnim oblastima, već oko velikih gradova. Ukrajinske protivavionske baterije dugog i srednjeg dometa raspoređene su na njihovoj periferiji. Obaveštenje ukrajinske vojske o lansiranju krstarećih raketa Ruske Federacije sprovodi se preko nato AVAKS aviona. Ovo poslednje takođe prenosi ukrajinskim trupama podatke o položaju ciljeva koji se nastaju u vazdušnom prostoru. To omogućava ukrajinskoj vojsci da uključi radare svojih raketnih baterija na samo nekoliko minuta, u trenutku kada ciljevi ulaze u njihovu oblast delovanja. Za to vreme moraju da imaju vremena da usmeri protivavionske sisteme na ciljeve. Ova taktika komplikuje zadatak poraza ukrajinskih radara protiv-radarskim raketama X-31. Pored toga, napadi na njih nisu uvek mogući zbog velike udaljenosti, s obzirom da su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane možda van domašaja raketa. Ali nađen je izlaz.

Rusija koristi vojne elektronske obaveštajne satelite. Radijaciju ukrajinskog radara prima satelit i omogućava vam da utvrdite koordinate antene radara protivavionske baterije. Međutim, raketna baterija ima 6-8 pokretnih lansera, koji se nalaze na udaljenosti do 1 km od radara. Zbog toga su ruske svemirske letelice opremljene infracrvenim i ultraljubičastim senzorima, a najbolje funkcionišu noću i na vedrom nebu. Ovi uređaji su sposobni da detektuju bljeskove iz reznica protivavionske rakete u trenutku lansiranja, što omogućava da se utvrdi lokacija svakog bacača baterije odmah nakon lansiranja raketa. Kada te pozicije postanu poznate, prenose se na druge vojne satelite opremljene radarima.

Čak i ako su lanseri sakriveni u zgradama, radar satelita „vidi“ kroz 20-30 cm betona. Promena položaja protivavionskih raketnih bacača ne prolazi nezapaženo kod radarskog satelita. Posle njihovog otkrivanja, ruske trupe planiraju da napadnu te protivaviontske topove„.

U odnosu na tu pozadinu, NATO nastavlja da snabdeva Ukrajinu sve više baterija protivavionskih raketa. Zbog toga će, najverovatnije, Rusija uskoro morati da lansira nove satelite u orbitu.

 

 

Izvor: Novine.Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button