Suđenje Tačiju i ostalim bivšim vođama OVK počinje tokom marta

Suđenje bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju trebalo bi da počne tokom marta, zaključeno je na konferenciji za pripremu suđenja u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Izvor: Jerry Lampen/various sources/AFP

Kako podseća Radio Slobodna Evropa, Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi su obuhvaćeni istom otpužnicom a na teret im se stavljaju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti.

U pritvoru u Hagu se nalaze od hapšenja u novembru 2020. godine i sva četvorica su se izjasnili da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret.

Specijalni sud, sa sedištem u Hagu, ima za cilj da istraži navodne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ove tvrdnje su prvi put pomenute u izveštaju Saveta Evrope, koji je sastavio tadašnji švajcarski senator Dik Marti. Ovaj izveštaj je, zapravo, otvorio put formiranju Specijalnog suda odlukom Skupštine Kosova 2015. godine.

U optužnici Specijalizovanog tužilaštva se navodi se da su Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, individualno krivično odgovorni po raznim oblicima krivične odgovornosti za krivična dela iz optužnice koja su izvršena u kontekstu oružanog sukoba nemeđunarodnog karaktera na Kosovu i koja su činila deo raširenog i sistematskog napada na lica za koja se smatralo da su protivnici OVK.

Navodi se i da su od marta 1998. do septembra 1999. bili članovi „udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom koristeći razna sredstva, uključujući zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i eliminaciju onih koji su ih smatrali protivnicima“.

Pored ostalog, navodi se da su na nekoliko lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) izvršili krivična dela nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima.

Precizira se dalje da su se među žrtvama našli Srbi, Romi i Aškalije, civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova ili su bili povezani sa tom partijom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

Sredinom maja 2022. je dopunjena optužnica sa navodnim zločinima u dva pritvorska centra u Suvoj Reci i Gnjilanu, odnosno da su tu počinjeni zločini progona, zatvaranja i druga nehumana dela, nehumano postupanje, mučenje, protivzakonito ubistvo i prisilni nestanak.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button