Studija: Zemlja ima samo 33 odsto šanse da izbegne klimatsku katastrofu do 2029.

Nova naučna studija otkriva da Zemlja ima tek 33 odsto šansi da izbegne klimatsku katastrofu do 2029. godine.

Izvor: Pixabay

Istraživači sa Univerziteta Vašington izračunali su koliko je zagrevanje zagarantovano na osnovu prošlih emisija ugljen-dioksida, metana, azot-oksida i aerosola, poput sumpora i čađi.

Rezultati studije sugerišu da do 2029. godine Zemlja ima dve trećine šansi da barem privremeno premaši zagrevanje od plus 1,5 stepeni Celzijusovih, čak i ako sve emisije prestanu te godine.

U Zemljinoj atmosferi trenutno je katastrofalan nivo gasa, koji nije viđen milionima godina.

U međuvremenu, do 2057. postoji dve trećine šansi da će Zemlja barem privremeno premašiti globalno zagrevanje od plus dva stepena Celzijusova, piše u studiji američkog univerziteta.

Naučni tim je u novom istraživanju koristio klimatski model kako bi proučio šta bi se dogodilo sa temperaturom Zemlje ako bi sve emisije iznenada prestale svake godine od 2021. do 2080.

Naučni model, u okviru studije, pokazuje da postoji 42 odsto verovatnoće da je svet već opredeljen za zagrevanje od najmanje plus 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijske temperature, čak i ako se emisije odmah zaustave.

Ta verovatnoća „raste“ na 66 odsto ako se emisije ne smanje do 2029. godine, prenose načni portali.

Iako je zaustavljanje svih emisija koje stvaraju ljudi praktično nemoguće, istraživači kažu da je to apsolutno „najbolji scenario“.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button