Strahinja Stanković prvi doplivao do Časnog krsta

Strahinja Stanković, prvi je doplivao do Časnog krsta u plivačkom nadmetanju, koje je Gradska opština Medijana, i ove godine, organizovala na otvorenom bazenu Sportskog centra „Čair“. Strahinja je IT inženjer, ima 29 godina, 20 godina se bavi plivanjem i prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji. Novčani deo nagrade, ovogodišnji pobednik plivanja za Časni krst, daće u humanitarne svrhe.

Strahinja Stanković prvi doplivao do Časnog krsta

„Mesec januar je mesec očuvanja tradicije u Medijani“ izjavio je ovom prilikom, predsednik  GO  Medijana, Nebojša Kocić i naglasio da „Medijana ostaje prepoznatljiva po svojim manifestacijama, kojima nastoji da sačuva duhovne, tradicionalne i trajne vrednosti“.

„Veliko interesovanje i sve veći broj prijavljenih plivača i njihova želja, da budu deo tradicionalne manifestacije, najbolja je potvrda velikog značaja, koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo istinskom duhu, sabornosti i negovanju pravoslavne tradicije“ rekao je predsednik Kocić.

„Svi učesnici plivanja za Časni krst, a posebno dame, Jadranka, Violeta, Ema i Mina, pokazale su hrabrost, snagu volje i duha“ kao  i da „plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, jer ovaj praznik simbolizuje sabornost, ljubav i veru, koja nas ujedinjuje“ istakao je Kocić i dodao da je „ovogodišnji Bogojavljenski vitez, darivan Časnim krstom, zlatnim lančićem sa krstom, lovorovim  vencem  i  novčanom  nagradom, čiji je iznos ove godine povećan na 50.000 dinara, dok su svi ostali učesnici darivani zlatnim krstićem.“
Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj bio je propraćen simboličnim letom golubova, koji su pušteni pre samog početka takmičenja.

Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizovala je u saradnji sa Niškom eparhijom, sveštenstvom Hrama Sv.car Konstantin i carica Jelena, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim  klubom NAISSUB, Kolom srpskih sestara, Udruženjem golubara „Car Konstantin“ i drugim ustanovama i institucijama.

Hrišćanski praznik Bogojavljenje, praznuje se i obeležava u spomen  krštenja Isusa Hrista na reci Jordan.

Veruje se da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje, a onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta, imaće sreće tokom cele godine.

Veliki broj okupljenih građana, prisustvovao je ovom plivačkom nadmetanju za Bogojavljenski krst i bodrio učesnike, kojih je ove godine, bilo najviše 38, kao i najviše dama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button