Stiže nam zahlađenje kao najava za zimu, gde će biti snega u Srbiji?

Foto: Z. Stojnić

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže gostujući na RTS da je pred nama hladniji period, kao i da je zahlađenje koje je najavljeno u narednim danima prvi korak ka zimi koja nam dolazi. Otkriva i gde možemo da očekujemo prvi sneg.

Nedeljko Todorović ističe da je najavljeno zahlađenje prvi korak ka zimi koja nam neminovno stiže. Dodaje i da bismo mogli da vidimo prvi sneg, pre svega u brdsko-planinskim predelima.

„Na području Vojvodine, Beograda, Donjeg Podrinja, Pomoravlja, većeg dela Šumadije vrlo je mala verovatnoća da bude snega. Ali zato bi moglo biti snega u brdsko-planinskim predelima, pre svega padao bi na visinama iznad 500 metara. Tu bi se formirao snežni pokrivač. Na visinama od 500 do 1.000 metara možda bi ga bilo nekoliko centimetara, a na visinama iznad 1.000 metara bilo bi ga negde između 15 i 20 centimetara”, objasnio je Todorović.

Poručuje i da postoji mogućnost da se zabele i neka mesta u nižim brdsko-planinskim predelima kao što su: Užice, Kuršumlija, Prijepolje, Vranje i Dimitrovgrad.

Dodaje i da će sutra ujutru i dalje biti padavina, negde kiše, a ponegde i snega. „Zima je pred nama, tj. prvi korak, vežba za predstojeću zimu“, naglašava Todorović.

SUTRA ĆE BITI VEOMA JAKOG VETRA

Ipak, dodaje, najznačajnija promena vremena dolazi nam u vidu vetra.

„Sa padom temperature danas, sredinom dana, već na severozapadu, u Vojvodini, po podne praktično u svim krajevima počinje priliv hladnog vazduha i pojačanje severozapadnog vetra, koji će u toku noći jačati, tako da će već danas po podne i u toku večeri biti umeren i jak vetar, a sutra ujutro i pre podne biće veoma jakog vetra, posebno u Vojvodini, na području Beograda i u istočnoj Srbiji, gde bi maksimalne brzine vetra bile negde između 60 i 80 kilometara na čas”, navodi Todorović.

U subotu po podne i u nedelju vetar će početi da slabi, ali subota će biti hladna i vetrovita, dodaje meteorolog.

KAKVA NAS ZIMA ČEKA

Govoreći o prognozama za naredni period, Todorović kaže da što se novembra tiče u ponedeljak i utorak sledi blagi porast temperature, a sneg će se otopiti na visinama do 1.000 metara i ostaće samo na visinama iznad 1.000 metara.

„Od 22. ili 23. novembra sledi opet novo zahlađenje, naoblačenje, kiša, pa i sneg. To je sledeća prilika da u nižim predelima bude prvog snega ili drugog, zavisi koji deo Srbije posmatramo. Tako da praktično do kraja novembra ne možemo da očekujemo neku topliju varijantu vremena, nego samo hladnije i hladnije. I tako bi se nastavilo i tokom decembra”, objašnjava Todorović.

Da li će biti kasnije tokom zime, odnosno u januaru i februaru, biti ozbiljnije hladnoće, jakih mrazeva ili dužeg zadržavanja snega, kaže da u ovom trenutku to teško može da se predvidi.

Napominje da ima smisla da posle ovako toplog leta očekujemo hladnu zimu.

„Ali pitanje je koliko će to biti hladno. Posle nekog dužeg perioda toplog, normalno sledi jedan period i hladnijeg vremena, ili kao što je u oktobru bio manjak padavina, palo je svega možda 30-40 odsto od mesečnog proseka i zato ćemo sada u novembru da imamo čak i dvostruko veću količinu. U tom smislu važi i poređenje sa temperaturom, ali nažalost nemoguće baš tačno u detalje prognozirati u kom mesecu. Verovatno će to biti u januaru i februaru, manja je verovatnoća u decembru”, zaključio je Todorović.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button