Sofija ponovo traži da Goranci na Kosovu dobiju status bugarske manjine

Shutterstock

Potpredsednica Bugarske Ilijana Jotova posetila je na Kosovu oblasti u kojima živi bugarska etnička zajednica i ponovo zatražila da dobiju status manjine, prenela je bugarska državna agencija BTA.

Prema navodima BTA, bugarska zajednica na Kosovu broji oko 15.000 ljudi koji žive u 20 sela u opštini Dragaš, 19 sela u opštini Prizren i u po deset sela u opštinama Orahovac i Štrpce.

Još od kako je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, a Bugarska bila među prvim državama koja je to priznala, Sofija traži da Goranci zvanično budu priznati kao bugarska manjina na Kosovu. Od 2012, Sofija Gorancima, prema pisanju medija, po ubrzanom postupku nudi i državljanstvo, ako se izjasne da su bugarskog porekla.

Jotova se na Kosovu sastala i sa predstavnicima nevladinog udruženja Ujedinjeni Bugari Kosova, sa sedištem u mestu Gornji Krstac, a to udruženje, kako je juče javila BTA, „uglavnom se bavi razvojem kulturnih i obrazovnih aktivnosti među Bugarima muslimanima u regionu Gora“.

Jotova se sastala i sa članovima Kulturnog i obrazovnog društva Bugara u Župi, Podgori i regionu.

Organizacija Ujedinjeni Bugari Kosova još je 2018. podnela zahtev da se na Kosovu prizna bugarska manjina, a taj zahtev je početkom godine ponovo upućen parlamentu u Prištini.

Tokom zvanične posete Kosovu, i ranije, u razgovoru Jotove sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani naglasak je bio na „statusu državljana Kosova sa bugarskim identitetom, a cilj je da im se dodeli status zajednice i članstvo u Nacionalnom savetu manjina na Kosovu, a zatim i da se osnuje bugarska škola koja bi radila vikendom“, piše BTA.

Jotova je rekla da je dobila uveravanja da će njen zahtev biti razmotren u kosovskom parlamentu, posle konsultacija sa Odborom za etnička pitanja i premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Osmani je ponovila predlog koji je iznela ranije tokom posete Sofiji da Bugari imaju jednog predstavnika u Nacionalnom savetu manjina, koji bi učestvovao u radu saveta u neformalnom svojstvu dok su procedure u toku“, rekla je Jotova.

To je znak dobre volje, jer su to u tako multietničkoj državi kao što je Kosovo delikatne stvari, rekla je Jotova.

BTA piše da su se sa potpredsednicom sastali „Bugari sa Kosova koji su diplomirali na bugarskim univerzitetima, ili trenutno na njima studiraju“, dodajući da Bugarska mladim ljudima sa Kosova pruža mogućnost sticanja višeg obrazovanja i učenja jezika i da su samo prošle godine bugarski fakulteti primili 42 studenta sa Kosova.

 

 

Izvor: Beta, N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button