SAD traže bezuslovno oslobađanje kosovskih policajaca, Borelj pozvao Vučića i Kurtija na razgovore

SAD veruju da Kosovo i Srbija moraju da preduzmu hitne korake da deeskaliraju tenzije, što obuhvata i bezuslovno oslobađanje tri uhapšena kosovska policajca, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Foto: MUP
Verujemo da bi obe strane trebalo da bez odlaganja primene plan Evropske unije od tri tačke. U okviru toga, premijer (Kosova Aljbin) Kurti i njegova vlada moraju da osiguraju da izabrani gradonačelnici obavljaju tranzicione dužnosti sa alternativnih lokacija i povuku policijske snage. Nastavljamo da osuđujemo neprihvatljivo nasilje na pripadnike KFOR-a, policiju i novinare„, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler na konferenciji za novinare.
Miler je rekao da su SAD i dalje angažovane po ovom pitanju, i u direktnom kontaktu sa obe strane, kao i sa američkim partnerima u regionu, prenosi Glas Amerike.
Sekretar (Entoni) Blinken je razgovarao sa partnerima u regionu o ovome, savetnik (Derek) Šole je imao direktne razgovore, kao i drugi u Stejt departmentu„, rekao je Miler.
Nije međutim želeo da govori o mogućim akcijama koje bi SAD preduzele, uključujući i sankcije.
Naš fokus je da obema stranama stavimo do znanja da očekujemo da preduzmu hitne korake da smanje tenzije i primene plan EU„, istakao je Miler.
Borelj pozvao Vučića i Kurtija na razgovore sledeće nedelje u Briselu
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na razgovore u Briselu sledeće nedelje.
Datum i drugi detalji sastanka biće naknadno objavljeni, saopšteno je u Briselu.
Imajući u vidu da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava, pozvao sam najviše predstavnike Beograda i Prištine na sastanak o rešavanju krize„, rekao je Žozep Borelj tokom sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.
Visoki predstavnik je naveo da EU u saradnji sa komandatom Kfora i obe strane pokušava da utvrdi šta se tačno dogodilo u vezi sa hapšenjem trojice pripadnika kosovske policije i šta je bio razlog za ovaj incident.
Pozivamo obe strane na smirenost. S obzirom na to da smo ponovo u fazi kriznog menadžmenta, pozvao sam Beograd i Prištinu na razgovore o rešenjima za ovu krizu„, rekao je Borelj.
Izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button