SAD oborile četiri neidentifikovana objekta: Otkud ih sad toliko i odakle dolaze

A plane flies over Romulus, Michigan, U.S. February 12, 2023 in this still image obtained from social media video. SalehTrades/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Američki borbeni avion oborio je juče „neidentifikovani objekat“ iznad jezera Huron u severnoj američkoj državi Mičigen, po naređenju predsednika Džoa Bajdena, što je četvrti takav slučaj u osam dana.

Zvaničnici Pentagona ocenjuju da za toliki broj obaranja iznad američkog vazdušnog prostora „nema presedana u mirnodopskim uslovima“.

Deo razloga za ponovljenja obaranja je to što je povećana pažnja od kada se špijunski balon iz Kine pojavio u američkom vazdušnom prostoru krajem januara, rekao je novinarima general Glen VanHerk, šef američke Severne komande (NORAD).

Kineski balon oboren je 5. februara iznad američke države Severne Karoline, a Peking navodi da je bio civilne prirode i da je prikupljao meteorološke podatke.

Od tada su američki avioni oborili tri leteća objekta iznad Kanade i Aljaske.

Zvaničnici Pentagona naveli su da oni nisu predstavljali bezbednosnu pretnju ali da se toliko malo znalo o njima da ništa nije moglo da se isključi, čak i da se radi o neidentifikovanim letećim objektima.

„Pažljivije smo posmatrali naš vazdušni prostor na tim visinama, uključujući jačanje našeg radara što može bar delimično da objasni povećanje“ pojave takvih objekata, rekla je Melisa Dalton, pomoćnica ministra odbrane.

Američke vlasti navele su da stalno paze na nepoznate pojave na radaru i da nije neuobičajeno da zatvore vazdušni prostor iz predostrožnosti kako bi se procenilo o čemu se radi.

Postavlja se pitanje da li je bila potrebna tolika primena sile posebno s obzirom da su zvaničnici američke administracije rekli da leteći objekti nisu predstavljali veliku opasnost za nacionalnu bezbednost i da su oboreni iz predostrožnosti.

Zvaničnici Pentagona su rekli da još pokušavaju da utvrde o čemu se radi. Oni su napravili veliku razliku između tri objekta oborena ovog vikenda i oborenog balona iz Kine.

Ova neoubičajena aktivnost vazduhoplovne odbrane počela je krajem januara kada je „beli objekat“ iznad SAD nadletao danima pre nego što su ga borbeni avioni oborili kod obale Južne Karoline.

Najnoviji oboreni objekat prvo je detektovan u subotu uveče iznad američke države Montane ali se tada smatralo da je neka anomalija. Radar ga je ponovo primetio u nedelju kako nadleće američku državu Mičigen i kreće se preko jezera Huron, rekli su juče zvaničnici Pentagona.

Američke i kanadske vlasti su ograničile deo vazdušnog prostora iznad jezera ranije u nedelju i avioni su podignuti u pokušaju da presretnu i identifikuju predmet.

Prema visokom američkom zvaničniku, on je bio osmougaoni, sa nekim visećim trakama. Leteo je nisko, rekao je taj zvaničnik.

U međuvremenu američki zvaničnici su pokušavali precizno da identifikuju još dva predmeta koja su američki borbeni avioni F-22 oborili i nastojali da utvrde da li je Kina odgovorna.

Predmet oboren u subotu iznad Kanade su američki zvaničnici opisali kao balon znatno manji od onog pogođenog raketom 4. februara, koji je bio „kao tri školska autobusa“. Leteći predmet koji je oboren iznad udaljene severne obale Aljaske u petak, bio je više cilindričnog oblika i opisan je „kao neka vrsta letelice“.

Zvaničnici nisu mogli da kažu ko je lansirao te objekte, naveli su da je u toku utvrđivanje njihovog porekla

Zvaničnici su rekli i da tri objekta nisu ličila na flotu kineskih balona za vazdušni nadzor koji su se usmerili na više od 40 zemalja, a pojavljuju se još od vremena administracije predsednika Donalda Trampa.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button