Rekonstrukcija toplane „Krivi vir“: Korak ka efikasnijem grejanju, završetak radova tokom ove godine

Niška Toplana Krivi vir, kroz značajnu rekonstrukciju opreme, priprema se da pruži efikasnije grejanje za građane ovog grada. Očekuje se da će završetak projekta, predviđen za ovu godinu, doneti brojne koristi u efikasnijem korišćenju energenata i smanjenju emisije štetnih gasova tokom zimskih meseci.

Glavni cilj projekta je povećanje stepena korisnosti toplane Krivi vir, uz potpunu automatizaciju postrojenja i uvođenje frekventne regulacije na svim pogonima. Zamena starih gorionika novim, ugradnja kanala za recirkulaciju dimnih gasova, kao i postavljanje utilizatora, samo su neki od koraka ka unapređenju sistema.

Jedan od ključnih aspekata rekonstrukcije jeste smanjenje emisije štetnih gasova, posebno azotnih oksida (NOx), sa trenutnih ≈168mg/m3 na manje od 100mg/m3, što se postiže primenom novih tehnologija i efikasnijim korišćenjem goriva. Planirano je i zamenjivanje korodiranih čeličnih dimnjaka, kako bi se osigurala sigurnost u radu postrojenja.

Automatizacija sistema za vođenje kotla i gorionika omogućiće preciznije upravljanje novim sistemom za recirkulaciju dimnih gasova, dok će povezivanje na postojeći sistem za daljinski nadzor i upravljanje omogućiti kompletnu automatizaciju rada postrojenja.

Projekat, koji se sprovodi u okviru programa KFW5 za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja, predstavlja značajnu investiciju vrednu 2,291,630.00 evra. Očekuje se da će, na osnovu projektovanih ušteda i vrednosti goriva, period otplate investicije biti između 5 do 7 godina.

Rekonstrukcija toplane Krivi vir nije samo ulaganje u infrastrukturu, već i korak ka održivijem i ekološki prihvatljivijem sistemu grejanja, što će doprineti boljem kvalitetu života za građane Niša u godinama koje dolaze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button