Rat u Ukrajini puni skladišta oružja u Srbiji

Odluku da Vojsci ostaje petina proizvodnje industrije naoružanja i vojne opreme Srbija je donela u jeku rata u Ukrajini, sedam i po meseci od početka ruske invazije.

Dok su zbog sukoba na obodu Evropske unije uglavnom jasni motivi za naredbu koju je doneo šef države Aleksandar Vučić, ova strateška odluka javno je saopštena bez dodatnih detalja.

Okosnicu namenske proizvodnje Srbije čini sedam velikih državnih kompanija koje se bave naoružanjem, vojnom opremom, municijom i razvojem vojnih tehnologija.

Prema navodima Ministarstva odbrane, Srbija je u 2021. izvezla naoružanje vredno 500 miliona dolara, što je porast za trećinu u odnosu na 2020.

„Naredba vrha države ima veze sa rusko-ukrajinskim ratom, ali nije u pitanju spoljnopolitička odluka Srbije. Uobičajeno je da se u trenucima velikih svetskih kriza, pa i u onima u kojima nije bilo rata, podiže borbena gotovost i popunjavaju vojne zalihe“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Srbije Petar Bošković.

Ilustrativna fotografija/pxhere.com

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na konferenciji za štampu 8. oktobra da je za fabrike namenske industrije potpisao dokument da 20 odsto proizvoda ide za Vojsku Srbije.

„Jasno je da će sukobi u svetu dugo da traju. Pronalazimo i kupce za našu robu, možemo sve da prodamo na stotinu strana sveta“, rekao je Vučić.

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane Srbije, rekao je za RSE da odluka nije iznenađujuća.

On je dodao da je i pre više od deset godina, dok je od 2007. do 2012. bio na čelu Ministarstva odbrane, u svetu postojala ogromna potražnja za srpskim vojnim asortimanom.

Navodi da je tada namenska industrija tražila da joj se dozvoli da izveze sve što proizvede.

„Naredba je izdata pre svega iz bezbednosnih razloga, u skladu sa aktuelnom geopolitičkom situacijom. Njena intencija je da sva proizvodnja ne ode u inostranstvo i da se spreči eventualni deficit sredstava za Vojsku Srbije“, naveo je Šutanovac.

 

 

Izvor: Slobodnaevropa.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button