Raste bes što SAD profitiraju od rata: „Jesmo li saveznici ili ne?“

Zvaničnici EU napadaju Bajdena zbog previsokih cena gasa, prodaje oružja i trgovine dok rat u Ukrajini preti da uništi jedinstvo Zapada.

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

„Činjenica je da je SAD zemlja koja najviše profitira od rata u Ukrajini, zato što prodaje više gasa po većoj ceni, i zato što prodaje više oružja“, rekao je jedan visoki evropski zvaničnik za „Politiko“.

Ovakvi eksplozivni komentari, koje javno i privatno podržavaju zvaničnici, diplomate i ministri na drugim mjestima, odraz su sve većeg besa u Evropi zbog američkih subvencija koje prete da unište evropsku industriju, piše briselski portal, ističući da će Kremlj „verovatno pozdraviti trovanje atmosfere među zapadnim saveznicima“, prenose Vijesti.

„Ovo je istorijska prekretnica“, izjavio je visoki zvaničnik EU, tvrdeći da bi dvostruki udarac od poremećaja trgovine zbog američkih subvencija i visokih cena energenata mogao okrenuti mišljenje javnosti i protiv rata u Ukrajini i protiv transatlantskog saveza.

„Amerika mora shvatiti da se mišljenje javnosti u mnogim zemljama EU menja“, dodao je.

Šef diplomatije EU Žozep Borel pozvao je SAD da odgovore na zabrinutost evropskih saveznika.

„Amerikanci, naši prijatelji, donose odluke koje imaju ekonomski uticaj na nas“, izjavio je u intervjuu za „Politiko“.

Najveći izvor tenzija poslednjih nedjelja su Bajdenove zelene subvencije i porezi, za koje Brisel kaže da nepovoljno utiču na trgovinu EU i prete da unište evropske industrije. Uprkos formalnim primedbama iz Evrope, Vašington do sada nije pokazao nijedan znak popuštanja.

Istovremeno, poremećaji koje je izazvao Putinov rat u Ukrajini guraju evropske ekonomije u recesiju, pri čemu inflacija divlja, a energetska kriza sve više preti da dovede do nestanka i racionalizacije potrošnje struje ove zime.

Dok pokušavaju da smanje zavisnost od ruskih energenta, države EU gas sada kupuju od SAD, ali ga plaćaju po četiri puta većoj ceni nego što taj isti energent košta u Americi. Pored toga, verovatno će doći do porasta narudžbi američke vojne opreme pošto je rat u Ukrajini ispraznio evropske zalihe.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da visoke cene američkog gasa nisu nimalo „prijateljske“, a njemački ministar ekonomije je pozvao Vašington da pokaže više „solidarnosti“ i pomogne da se smanje cene energenata.

Ministri i diplomate iz EU negoduju zbog načina na koji Bajdenova administracija prosto ignoriše uticaj njene domaće ekonomske politike na evropske saveznike, ističe „Politiko“.

Kada su lideri EU na samitu G20 na Baliju prošle nedelje skrenuli pažnju Bajdenu na visoke cene gasa, delovalo je da on nije svestan tog problema, rekao je visoki evropski zvaničnik. Drugi zvaničnici i diplomate EU su se saglasili da je američko nerazumevanje za evropske probleme vrlo problematično.

„Evropljani su izrazito frustrirani zbog nedostatka informacija i konsultacija“, rekao je David Klajman iz instituta Brojgel.

„Politiko“ piše da zvaničnici s obe strane Atlantika uviđaju rizike od posledica sve toksičnije atmosfere po zapadni savez i dodaje da su diplomate saglasne da je to tačno ono što Putin želi.

Sve veći spor oko Bajdenovog Zakona o smanjenju inflacije (IRA) – ogromnog paketa subvencija za poreze, klimu i zdravstvenu zaštitu – ponovo je strahove od transatlantskog trgovinskog rata stavio u vrh političke agende. Ministri trgovine zemalja članica EU juče su razgovarali o ovom problemu, dok drugi zvaničnici u Briselu prave planove za hitne subvencije kako bi spasili evropske industrije od kolapsa.

„SAD slede domaću agendu, koja je nažalost protekcionistička i diskriminiše njihove saveznike“, rekao je Tonino Picula, koji je u Evropskom parlamentu glavna osoba za transatlantske odnose.

Jedan američki zvaničnik je naglasio da je cena po kojoj Evropa kupuje gas rezultat odluka privatnog tržišta, a ne bilo koje politike ili akcije američke vlade.

„Američke kompanije su transparentan i pouzdan dobavljač prirodnog gasa za Evropu“, kazao je. On je naglasio da u većini slučajeva razlika između uvozne i izvozne cene ne ide američkim izvoznicima LNG-a, već kompanijama koje gas preprodaju u EU. Najveći evropski vlasnik dugoročnih američkih ugovora o gasu je, na primjer, francuski Total Energies.

Međutim, izgleda da američki argumenti nisu uverljivi za Evropljane.

„SAD nam prodaju gas po četiri puta većoj ceni kada pređe Atlantik“, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton. „Amerikanci su naši saveznici, naravno, ali kada se pojavi neki problem, potrebno je da saveznici o njemu raspravljaju“, dodao je.

„Politiko“ ističe da su jeftiniji energenti takođe postali ogromna konkurentska prednost za američke kompanije. One planiraju nova ulaganja u SAD ili čak preseljenje postojećeg biznisa iz Evrope u američke fabrike. Međunarodna hemijska kompanija Solvay je ove nedelje objavila da je izabrala SAD za buduća ulaganja, u najnovijem nizu sličnih objava ključnih industrijskih giganata EU.

Jesmo li saveznici ili ne?

„Politiko“ piše da je, uprkos neslaganju povodom energenata, u Briselu zavladala totalna panika tek kad je Vašington objavio program industrijskih subvencija od 369 milijardi dolara kojim će podržati zelene industrije u okviru Zakona o smanjenju inflacije.

„Zakon o smanjenju inflacije je promenio sve. Je li Vašington i dalje naš saveznik ili ne?“ rekao je jedan diplomata EU.

Za Bajdena je ovaj zakon istorijsko dostignuće. Međutim, EU na to gleda drugačije. Zvaničnik francuskog ministarstva spoljnih poslova je rekao je da su to „diskriminatorne subvencije koje će deformisati konkurenciju“.

Francuski ministar ekonomije Bruno le Mer je ove nedelje optužio Ameriku da ide kineskim putem ekonomskog izolacionizma i pozvao Brisel da uzvrati istom merom. „Evropa ne sme da bude poslednji Mohikanac“, poručio je.

EU već priprema odgovor u obliku velikih subvencija kako bi sprečila da američki rivali unište evropsku industriju.

„U našem odnosu se dešava sve veća kriza poverenja u trgovinskim pitanjima“, rekao je nemački evroparlamentarac Rajhard Butikofer.

„U jednom trenutku se morate zauzeti za sebe“, rekla je francuska evroposlanica Mari-Pjer Vedren. „Živimo u svetu borbe za prevlast. Kada obarate ruke, ako niste mišićavi, ako niste spremni i fizički i mentalno, izgubićete“.

Iza scene raste i nervoza zbog novca koji se sliva u američki vojni sektor, piše „Politiko“.

SAD su do sada poslale najviše vojne pomoći Ukrajini – više od 15,2 milijarde dolara oružja i opreme od početka rata. Borel je rekao da je EU do sada obezbedila oko osam milijardi evra vojne pomoći za Ukrajinu.

Prema rečima visokog zvaničnika iz jedne evropske prijestonice, za ponovnu nabavku nekih vrsta sofisticiranog oružja možda će biti potrebne godine zbog problema u lancu snabdevanja i proizvodnji čipova. To je podstaklo strahove da vojna industrija SAD može još više profitirati od rata.

Pentagon već priprema plan za ubrzanje proizvodnje oružja jer raste pritisak saveznika da odgovore na sve veću potražnju za oružjem i opremom.

Drugi diplomata EU smatra da bi novac koji zaradi od prodaje oružja, Ameriku mogao navesti na zaključak da je „sav taj keš od gasa“ možda „malo previše“. Dodao je da bi smanjenje cena gasa moglo pomoći da „javna mnjenja ostanu jedinstvena“ i da pregovaraju sa trećim zemljama o zalihama gasa.

„Nije dobro da druge zemlje steknu utisak da naš najveći saveznik zapravo ostvaruje ogromne profite na našoj nevolji“, rekao je taj diplomata.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button