Rakić: Tražimo od predsednika da suspenduje dijalog do povlačenja Kurtijevih gradonačelnika i specijalaca

Predsednik Srpske liste Goran Rakić danas se oglasio nakon poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

IZVOR: KOSOVO ONLINE

Predsednik Srpske liste Goran Rakić preneo je, na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici nakon jučerašnjeg nasilnog upada Kurtijevih specijalaca i zauzimanja opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i nasilja u kome je povređeno više od 10 Srba, zahteve srpskog naroda sa Kosova koji od predsednika Aleksandra Vučića traže da suspenduje dijalog dok se sa severa Kosova ne povuku „Kurtijevi fiktivni gradonačelnici“ i dok se ne povuku specijalci ROSU.

Tokom obraćanja Rakić je preneo zabrinutost srpskog naroda i taksativno naveo sve primere, kako je rekao, terora Kurtijevog režima nad nedužnim srpskim narodom, što je kulminiralo jučerašnjim protivpravnim i nasilnim upadom uz suzavac šok bombe i duge cevi u opštine na severu Kosova.

„Imajući sve navedeno u vidu, mi, politički predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije, kao i čitav srpski narod, upućujemo molbu svom predsedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom. Smatramo da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan. Drugim rečima, nastavak razgovora sa Kurtijevim režimom nakon jučerašnjeg terora bi mu poslao poruku da je takvo postupanje sasvim isplativo, jer u svakoj dosadašnjoj prilici omogućava da konsoliduje rezultate svog protivpravnog delovanja. Iz te perspektive, posebno molimo državno rukovodstvo da odluka o privremenoj zabrani učešća državnih zvaničnika u dojalogu bude ukinuta tek pošto Priština povuče sve specijalne policijske ROSU snage sa severa KiM i povuče sve svoje organe i snage i napusti zgrade opštinskih uprava na severu KiM“, preneo je Rakić.

Rakić je dodao da su Srbi sa severa Kosova ranije, prilikom napuštanja institucija, svima jasno rekli koji su uslovi povratka.

„Neprijateljsko delovanje Aljbina Kurtija nastavljeno je i nakon napuštanja institucija. Kurti neprekidno i svakodnevno sprovodi represiju nad srpskim narodom“, rekao je Rakić.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button