Radnici u Nišu na „doživotnom“ protestu, više od 10 godina traže pravdu

Foto: Arhiva, Sajt grada Nisa

 

Radnici više propalih firmi u Nišu i ovog petka protestuju ispred Gradske kuće, tražeći svoja zaostala primanja. Neki tu uporno dolaze čak i duže od decenije.

Ovaj protest je već dobio kolokvijalni naziv „doživotni“, jer pojedini, koji su svoje zahteve podneli pre osam, 10 ili 14 godina, nisu dočekali pravdu.

Više hiljada radnika, bivših zaposlenih u nekoliko fabrika, kažu da im se duguje preko 10 miliona evra, te da za te zaostale plate imaju i izvršne presude.

Oni se svakog petka okupljaju ispred Gradske kuće u Nišu, iako im se niko ne obraća osim, kako kažu, uoči izbora.

Možda najduži protest u Srbiji okuplja bivše radnike elektronske, mašinske industrije, fabrike pumpi „Jastrebac“ i drugih…

Kako su za N1 rekli, političari su ih sve ove godine „zavlačili“. Rečeno im je, na primer, 2013. godine, kako je Vlada donela odluku da reši ovaj problem, ali s obzirom da je u rekonstrukciji, moraće da sačekaju. Od tada se, kažu, ništa nije desilo.

Dodaju i da postoji više grupa unutar njihovih redova, jer tvrde oni, vlast uspeva da instruira pojedine i da ih razjedini u njihovoj borbi.

„Mi se uzdamo da taj dug ne zastareva. Garancija za zaostala primanja su izvršne presude i presude Privrednog suda u Nišu, kao i u Strazburu. Država se neodgovorno ponaša jer ignoriše naše zahteve i sve postignute dogovore ostavlja za „neko bolje vreme“, kada ćemo im biti potrebni za izbore. U isto vreme država i mnogo gubi, jer se isplate vrše na osnovu presuda suda iz Strazbura. To je veoma skupo za državu i veoma neodogovrno“, rekli su okupljeni za N1.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button