„Racionalizacija“ ili kazna zbog neodlaska na miting? Načelnica demantuje kolege

N1

Marina Janković, v.d. načelnice Gradske uprave za organe Grada Niša i građanska stanja, navela je da Sektor za informaciono-komunikacione tehnologije prerastao u Sektor za opšte poslove, informatičko-komunikacione tehnologije i ljudske resurse, a da je smanjen broj rukovodilaca zbog racionalizacije i promena opisa radnih mesta, istovremeno optuživši radnike službe koji su o tome pisali na društvenim mrežama da su zloupotrebili trenutak u društvu i politizovali jedan uobičajeni radni proces.

Podsetimo, N1 je izvestila da je više od 20 zaposlenih u službi Grada Niša za informatičko-komunikacione tehnologije prebačeno je na druga radna mesta, a da je ta stručna služba nakon 26 godina ugašena, jer su, kako nam je rečeno, rukovodioci odbili da idu na sutrašnji miting koji organizuje vlast.

Naime, načelnica službe Jelena Cvetković za N1 kaže da je situacija već dugo napeta, da su se držali profesionalno i sklanjali od politike jer ne rade za stranke nego za poreske obveznike i da je ovo vid kazne jer su uprkos pritiscima koji traju rekli – ne. „Bio je pritisak na mene, šefove i koordinatore da se ide na miting uz blagu dozu pretnji da će biti posledica, da nas mole „zbog nas“… Mi smo zdušno odbili, jasno i glasno smo rekli – ne. To je izazvalo ovu reakciju, da nas ugase“, navela je  Cvetkovićeva.

„U vezi sa spekulacijama pojedinih službenika zaposlenih u Upravi za organe Grada i građanska stanja Grada Niša, koji su na društvenim mrežama i u medijima izneli niz neistina, a posle usvajanja Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta pomenute Uprave od strane Gradskog veća, obaveštavamo vas da je nekadašnji Sektor za informaciono-komunikacione tehnologije Pravilnikom prerastao u Sektor za opšte poslove, informatičko-komunikacione tehnologije i ljudske resurse“, navela je u pisanoj izjavi Marina Janković, v.d. načelnice Gradske uprave za organe Grada Niša i građanska stanja.

Kako je dodala, niko od službenika nije ostao bez posla, niti je raspoređen na niže radno mesto, „već je zbog racionalizacije i promena opisa radnih mesta smanjen broj rukovodilaca kojih je u pomenutom Sektoru sa 24 zaposlena bilo čak 7, što je gotovo svaki treći radnik“.

Racionalizacija je, kako je objasnila, bila neophodna zbog uvođenja Jedinstvenog upravnog mesta (JUM) i preuzimanja Sektora IKT iz Uprave za građevinarstvo kao i zbog nedavnog otvaranja Kancelarije za brze odgovore, koja je softverski povezana sa Upravom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali i predstojećim otvaranjem modernog SKIP centra.

Deo zaposlenih radiće u Sektoru za građanska stanja i razvoj elektronske uprave gde će svakako biti potrebniji Upravi, ocenjuje Jankovićeva.

„Kao važna Uprava Grada Niša koja zapošljava 162 službenika, izražavamo žaljenje što su kolege, zloupotrebivši trenutak u kome se kao društvo nalazimo, politizovale jedan uobičajeni radni proces, krijući svoje lično nezadovoljstvo i sujetu. Podsećam da Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Upravi koji usvaja Gradsko veće nije moguće doneti preko noći i da su na njemu zaposleni radili već duže vreme. Rukovodeći se prioritetima Vlade Republike Srbije i jednim od preduslova za pristupanje EU, odnosno reformom javne uprave, smatramo da potezi pojedinaca ne smeju i ne mogu da nas zaustave u jasno definisanim ciljevima koje očigledno pojedincima koji su navikli na određene privilegije nisu važni“, navela je Marina Janković.

Posetimo da zaposleni tvrde da su bili izloženi pritiscima i da su razgovori obavljani sa sedam rukovodilaca, ali da su do kraja ostali jedinstveni. Svi su potpisali i zvaničan dopis gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski u kome se pozivaju na njene reči – da joj se jave svi koji trpe pritiske zbog mitinga.

Cvetkovićeva se poziva i na reči Aleksandra Vučića. „Predsednika Srbije Aleksandra Vučića želim samo da obavestim, pošto je javno rekao da se jave svi koji su bili izloženi nekoj vrsti pritiska da idu na miting 26.5.2023. godine, da sam bila izložena pritisku i da sam odlazak odbila“, navela je Cvetkovićeva.

Odgovor na pismo gradonačelnici i obraćanje Vučiću, kako su nam rekli, nisu stigli.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button