Prošle godine u Srbiji proizvedeno za četvrtinu više otpada nego 2020.

U Srbiji je prošle godine proizvedeno za četvrtinu otpada više nego 2020, a čak 85 odsto dolazi od eksploatacije ruda, javlja RTS i navodi da u tom otpadu ima i opasnih materija, koje trajno zagađuju zemljište i vodu i ugrožavaju zdravlje ljudi.

Izvor: Shutterstock/ilustracija

Otpad iz rudnika prošle godine povećan je za 30 odsto – proizvedeno ga je oko 60 miliona tona, od čega je 17 miliona tona opasni otpad.

Prema rečima Dragane Đorđević sa Instituta za hemiju i metalurgiju, često je veća količina toksičnih elemenata u samoj rudi, nego onog elementa zbog kojeg se ona vadi.

Kako je objasnila, sve što je nepotrebno rudarskoj kompaniji završava na otpadu i veliki je rizik za zagađenje životne sredine, vode, vazduha i zemljišta.

„Kada pada kiša, otpad se prenosi direktno u biljke, reke, tvari u vodi i hrani“, rekla je Đorđević i upozorila da je trovanje ljudi tada mnogo veće nego što je samo iz vazduha.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button