Priština zabranila Pavićeviću da poseti uhapšene

Foto: EPA-EFE/Valdrin Xhema

Vlasti privremenih institucija u Prištini odbile su zahtev oficira za vezu Dejana Pavićevića da u zatvoru u Podujevu poseti uhapšene Srbe Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, kako bi se uverio u uslove u kojima se nalaze i u poštovanje njihovih prava.

Pavićević je od trenutka hapšenja Adžića i Trajkovića uputio više zahteva za posetu, a poslednji put 23. februara preko pravnog zastupnika uhapšenih. Međutim, postupajuće sudije zabranile su posetu Pavićeviću uz obrazloženje da je „nejasan njegov status” kao i da nisu opravdani zahtevi za posetu. Na ovaj način Priština je još jednom prekršila dogovore iz Brisela, ali i flagrantno uskratila prava srpskih zatvorenika Trajkovića i Adžića.
Posete srpskim pritvorenicima na Kosovu i Metohiji u skladu su sa ingerencijama Pavićevića koje su definisane sporazumom o oficiru za vezu u Briselu, a reč je o praksi koja se godinama unazad primenjivala. O ovom kršenju sporazuma i uskraćivanju prava srpskim pritvorenicima, Kancelarija za Kosovo i Metohiju protestnim pismom obavestila je i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, sa jasnim insistiranjem da svojim autoritetom i funkcijom omogući poštovanje sporazuma i od Prištine zahteva da omogući posetu pritvorenicima od strane srpskog oficira za vezu.

 

 

Izvor: Politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button