Prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije i izložba „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“

14. februara, u Domu Vojske Srbije u Nišu biće otvorena izložba Vojnog muzeja pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti“. Ova izložba organizovana je u čast Dana državnosti i obuhvata eksponate koji retko izlaze u javnost, a koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti i spremnosti naroda i vojske da beskompromisno brani slobodu.

Posetioci će imati priliku da vide veličanstvenu zbirku predmeta koji su od značaja za istoriju Srbije, uključujući vojnu opremu, uniforme, ratne znamene i mnoge druge artefakte. Izložba će obuhvatiti period od 220 godina, prosledeći razvoj srpske državnosti kroz važne istorijske događaje.

Pored toga, u Nišu će istog dana biti priređen i prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, početkom u 14 časova. Posetioci će imati priliku da vide deo najsavremenijih sredstva naoružanja i vojne opreme kojima raspolaže Vojska Srbije, što je prilično značajno s obzirom na značaj Vojske u održavanju mir i stabilnost u regionu.

Proslava Dana državnosti Srbije, koja se održava praznovanjem Sretenja 15. februara, predstavlja značajan momenat u istoriji i identitetu Srbije. Ova proslava objedinjuje identitet države i vojske, čime se podseća na najdublju povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji.

Sretenje, koje se obeležava 15. februara, simbolizuje dva važna istorijska događaja za srpski narod. Prvi je Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, što je bio prvi korak ka obnovi srpske državnosti i borbi za slobodu od turske vlasti. Drugi je Sretenje 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije, što je bio značajan korak u izgradnji pravne države i modernizaciji društva.

Obeležavanje ovih datuma obnovlja najdublju povezanost u srpskoj državotvornoj tradiciji, kao i vezu između države i vojske. Vojska je uvek igrala značajnu ulogu u odbrani teritorije i nacionalnih interesa, i kao takva, je neophodan element u ostvarivanju i čuvanju državnog suvereniteta.

Obeležavanjem Sretenja kao Dana državnosti, Srbija se ponovo povezuje sa svojim istorijskim korenima i vrednostima, čime se jača ogromna nacionalna ponos i identitet. Ovo je prilika da se sećanje na prošlost prenese u budućnost, i da se oda počit svim generacijama koje su se borile za slobodu i nezavisnost naše države

Uoči praznika, u sredu, 14. februara pripadnici Garde Vojske Srbije, u 16 časova izvršiće počasnu artiljerijsku paljbu, na tri lokacije: sa Savske terase na Kalemegdanu, sa Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu i sa Niške tvrđave u Nišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button