POLJACI BESNI ZBOG SLAVLJENJA BANDERE

PREMIJER Poljske Mateuš Moravjecki rekao je da će na prvom sledećem sastanku podsetiti svog ukrajinskog kolegu Denisa Šmigala na nedopustivost veličanja lidera ukrajinskih nacionalista Stepana Bandere, piše RIA Novosti.

 

Foto: Profimedia/Vikipedija

Moravjecki je upitan kakva je reakcija poljske vlade na to što je Vrhovna rada Ukrajine na svom Tviter profilu postavila informaciju o Banderinom rođendanu.

Objava je nakon burne reakcije dela tviteraša uklonjen.

– Izuzetno smo kritični prema bilo kakvoj pohvali ili čak spominjanju Bandere. Naš stav je veoma, veoma negativan – rekao je Moravjecki.

– U svom prvom razgovoru sa premijerom Denisom Šmihalom, to ću reći vrlo, veoma nedvosmisleno – dodao je on, napominjući da „Vrhovna rada slavi osobu koja je bila ideolog zločinačkog vremena“.

Pitanje tumačenja Volinskog masakra, kao i odnos prema vođama ukrajinskih nacionalista iz vremena OUN-UPA, jedno je od najtežih pitanja u odnosima Poljske i Ukrajine.

Varšava Banderu smatra ideologom Volinjskog masakra iz 1943. godine, kada su ukrajinski nacionalisti napali oko 150 poljskih sela.

Poljski istoričari masakr u Voliniji smatraju genocidom i etničkim čišćenjem i tvrde da je poginulo, prema različitim izvorima, od 100.000 do 130.000 ljudi.

 

 

Izvor: Novine.Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button