Pokrenuta inicijativa da se Prokupac uvrsti na listu UNESKA

Foto: Arhiva
PROKUPLJE- Danas u osnovan Odbor za promociju Prokupca kao brenda Prokuplja sa krajnjim ciljem da se grožđe i vino Prokupac uvrsti na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESKA.
Članovi odbora su Aleksandar Milanović vlasnik agencije ,, Jastreb – Epigenia “ , Milovan Stanković, vlasnik firme ,,Metalurg „, Marko Jakšić iz Topličkih vinograda, Darko Žarić muzejski savetnik istoričar i Dragan Ognjanović profesor srpskog jezika.
U narednom periodu, odbor će organizovati razne skupove, tribine, književne, pesničke i muzičke večeri i dr. sa ciljem promovisanja Prokupca. Odbor smatra da Prokupac- običaji vezani za branje grožđa, pripremu vina i dr. u Prokuplju, zaslužuje da se nađe na listi UNESKA, pored rakije šljivovice – običaji vezani za pripremu i ispijanje rakije koja je uvrštena 1 12.2022. godine, porodične slave“ (2014), ,,Kola“ (2017) i ,,Pevanja uz gusle“ (2018).
Zašto! Jer je jedina jedinstvena sorta grožđa u Srbiji i Svetu!
Obrazloženje: Prokupac, zvani i rskavac je sorta stara oko 1.000 godina. U povelji kneginje Milice iz 1395. godine kada se prvi put pominje Grad sv. Prokopija piše da ona poklanja vinograd manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori. Da je ovaj kraj bogat vinovom lozom potvrđuju brojni zapisi putopisaca koji su se u to doba kretali putem od Carigrada ka Rimu. Procenjuje se da je Toplica u to vreme imala oko 5.000 ha vinograda. Prokupac se iz postojbine proširio u obližnju Župu gde ga i danas ima najviše.
Lista svetske baštine sadrži skoro 1000 lokaliteta kulturnog i prirodnog bogatstva širom sveta, ocenjenih od UNESCO Komiteta svetske baštine kao mesta izuzetne univerzalne vrednosti.
UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) je organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, pri kojoj Srbija ima svog ambasadora.
(Autor Darko Žarić)
Izvor: Toplickevesti.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button