POJEO PAPRIKU I OD SUZAVCA LJUĆU: Nišlija Dalibor Milošević prvak u Srbiji u degustaciji najpaprenijih feferona

PAPRIKA karolina riper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu. Ljuta je oko 2,2 miliona na Skovilovoj skali ljutine, što je za 200.000 jedinica ljuće od sastava suzavca ili biber spreja. Dalibor Milošević (38) iz niškog naselja Brzi Brod, prvak u Srbiji u degustaciji najljućih paprika, pojeo ju je u gotovo jednom zalogaju i opisao nam kako izgleda kada u stomaku imate „živu vatru“.

Foto: j. ć.

Dalibor od malena obožava da jede ljuto, a kod kuće i sam uzgaja papričice. Međutim, Karolinu riper konzumira samo kada se sprema za takmičenja i ljute izazove. On nam je demonstrirao i opisao kako izgleda pojesti papriku koja je od obične koja se uzgaja kod nas, ljuća više od 100 puta. Već posle prvog zagriza krenulo je štucanje, dok su suze navirale na oči, a glas postajao promukao i tanak.

– Ove godine sam učestvovao na sedmom „Superljutom izazovu“, koji se organizuje u Ćupriji. Ogranizator je Živojin Antić, takođe iz Ćuprije, organizovao je „Superljuti izazov“ na njegovom imanju, ljute čili paprike i paradajz. Ovo je moje prvo takmičenje i osvojio sam prvo mesto. Na takmičenju je bilo 15 krugova. Počelo je ljutom paprikom halopenjo od 5.000 skovila, a trebalo je da se završi karolinom riper sa 2,2 miliona skovila. Međutim, takmičenje je završeno u 11. krugu kada su svi ostali takmičari odustali i ja sam proglašen pobednikom – objašnjava Dalibor.

On kaže da je jesti ljute paprike do neke mere slatko. Međutim, što se tiče ovih „otrovno“ ljutih, to više nije uživanje, već mučenje, na koje ih navodi inat i želja za pobedom.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button