Počinje izgradnja novog vrtića u Leskovcu – položen kamen temeljac

Ministarstvo prosvete

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i predsednik privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u ovom gradu.

U izgradnju novog vrtića Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ biće uloženo oko 102 miliona dinara, prostiraće se na površini od 780 m2, a  završetak radova planiran je za osam meseci. Izgradnjom novog obezbediće se 120 novih mesta za decu iz ovog grada, što će doprineti smanjenju liste čekanja za upis u predškolsku ustanovu.

Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke, nastavlja vredno i posvećeno da radi na širenju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije izgradnjom novih i dogradnjom i adaptacijom postojećih objekata. Cilj naše obrazovne politike je da se što više mališana uključi u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naročito onih iz socijalno osetljivih grupa. Takođe posebnu pažnju ulažemo u kvalitet predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jer verujemo da je to osnova za uspešnu budućnost. Sledeće godine na ovom istom mestu ponovo ćemo se okupiti kako bismo otvorili vrata novog vrtića za mališane iz Leskovca“, izjavila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka je rekla da se u protekle četiri godine na teritoriji grada Leskovca posebna pažnja posvetila inkluziji dece iz osetljivih socijalnih grupa u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Sprovedene aktivnosti imale su za cilj da unaprede mogućnosti za učenje i razvoj dece iz ruralnih sredina, iz romskih zajednica, kao i onih mališana kojima je neophodna dodatna podrška. Ministarstvo i Svetska banka su podržali lokalni projekat „Razigraonica“ sa 5,7 miliona dinara, angažovane su vaspitačica i medijatorka romske nacionalnosti, oformljene su tri nove grupe za rad sa decom uzrasta 3,5 do 5 godina u seoskim sredinama Brestovac, Turekovac i Vinarac. Prostor u ovim selima je adaptiran, opremljen novim nameštajem, didaktičkim sredstvima i igračkama. Zahvaljujući ovoj podršci oko 300 mališana je uključeno u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja“ rekla je ministarka i dodala da se paralelno radilo i sa roditeljima, za koje je organizovano 20 radionica kako bi unapredili roditeljske veštine.

Polaganjem kamena temeljca za ovaj, 12. vrtić u okviru predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ pokazujemo da smo istrajni u nastojanjima da svoj deci obezbedimo dobre uslove i bezbedno i srećno detinjstvo sa akcentom na decu iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa. Zahvaljujem Ministarstvu prosvete i Svetskoj banci na realizaciji projekta „Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje“, jer je ovaj projekat, kroz nekoliko komponenti, doprineo ne samo povećanom obuhvatu dece već je posebnu pažnju posvetio unapređenju znanja i veština stručnih kadrova kroz mentorsku podršku, kao i primenu novih osnova programa“, izjavio je predsednik privremenog organa upravljanja grada Leskovca Goran Cvetanović.

Izgradnja novih vrtića realizuje se u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje Ministarstvo prosvete realizuje uz podršku Svetske banke. Ovaj projekat posvećen je povećanju kapaciteta predškolskih ustanova širom Srbije za 11000 novih mesta, kao i unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz uvođenje Novih osnova programa, kroz edukaciju stručnih kadrova, mentorsku podršku i obuke za vaspitače. Bitan aspekt programa je i inkluzija dece od najranijeg uzrasta.

Izvor: Ministarstvo prosvete

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button