Počeo Vaskršnji post

Vskršnji post, jedno od najvažnijih vremena u hrišćanskom kalendaru, počeo je u ponoć 18. marta (u ponoć između 17. i 18. marta) i trajaće do zadnjeg sata 4. maja 2024. godine. Svaka sedmica ovog posta ima svoj naziv i posebna pravila, pružajući vernicima priliku da se duhovno pripreme za praznik Vaskrsenja.

Prva nedelja Vaskršnjeg posta, poznata kao Čista nedelja ili Todorova nedelja, obeležava se uzdržavanjem od hrane i pića prva tri dana. Vernici se potom pridržavaju posta na vodi u četvrtak, dok se ostatak nedelje posti na ulju.

Druga nedelja, nazvana Pačista nedelja, karakteriše se postom na vodi tokom radnih dana, dok su subota i nedelja rezervisani za ulje.

Krstopoklona nedelja, treća nedelja Vaskršnjeg posta, posvećena je Časnom krstu. Vernici poste na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu dozvoljeno ulje, a u nedelju se jede riba.

Sredoposna nedelja, četvrta nedelja posta, donosi post na vodi tokom radnih dana, dok su subota i nedelja rezervisani za ulje.

Gluva nedelja, peta nedelja Vaskršnjeg posta, donosi vreme pokajanja i tišine. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, dok se od srede do nedelje posti na ulju, uz dozvolu za vino u petak.

Šesta nedelja, Cvetna nedelja, posvećena je biljnom svetu i cveću. Vernici poste na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu dozvoljeno ulje, a u nedelju se jede riba zbog praznika Cveti.

Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta, Stradalna nedelja, provodi se u molitvi i pokajanju. Prva tri dana posti se na vodi, Veliki četvrtak je rezrešenje na ulju, dok je Veliki petak dan apsolutnog posta. U subotu se posti na vodi, a na Vaskrs, vernici prelaze na mrsnu hranu.

Vaskršnji post predstavlja vreme duhovne pripreme i pokajanja za vernike širom sveta, podsećajući na stradanje i Vaskrsenje Isusa Hrista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button