Počeli radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Niš – Dimitrovgrad

Foto: G. Vesić Fejsbuk

Krajem prošle nedelje počeli su radovi na deonici otvorene pruge između železničkih stanica Staničenje i Pirot. Deonica Staničenje – Pirot je prva faza radova u okviru rekonstrukcije i modernizacije pruge Sićevo – Dimitrovgrad, dužine 86 kilometara.

Rekonstrukcija i modernizacija pruge Sićevo – Dimitrovgrad obuhvata građevinske i pripremne radove za elektrifikaciju i signalizaciju, kao i elektrifikaciju ove deonice, a rok za završetak radova je 1.276 dana.

Radovi između Staničenja i Pirota odvijaće se u vremenskim intervalima od 36-očasovnih „zatvora“ koloseka na ovoj pruzi, na osnovu dogovora srpske i bugarske železnice. Putnički železnički saobraćaj između Niša i Dimitrovgrada neće se odvijati, a teretni će funkcionisati u terminima kada ova deonica pruge bude otvorena za saobraćaj.

Realizacijom ovog projekta biće otklonjena saobraćajna uska grla između Srbije i Bugarske, biće povećan kvalitet i skraćeno vreme putovanja, a vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, već novoizgrađenom železničkom obilaznicom oko Niša.

Projekat se kreditira iz budžeta Republike Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Kada sam izabran za ministra prošle godine, obećao sam da će jedan od mojih prioriteta biti pokretanje ovog projekta. Rekonstrukcijom i elektrifikacijom pruge Niš – Dimitrovgrad, Koridor 10 postaje konkurentniji transportni pravac, čime će se stvoriti uslovi za veći tranzitni saobraćaj kroz Srbiju, kao i između naše zemlje i Bugarske.

Izvor: MInistrstvo građevinarstva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button