Počela akcija pošumljavanja „Srbija sadi“

Izvor: Tanjug/Rade Prelić

U Park šumi Borkovac, kod Rume, počelo je sađenje 1.000 stabala drveća, a po najavi ministarke Srbije za zaštitu životne sredine, narednih dana biće posađeno više od 50.000 sadnica u 30 gradova i opština u Srbiji.

Irena Vujović koja je sa rukovodstvom Opštine Ruma prisustvovala početku pošumljavanja, istakla je da se pošumljavanje realizuje u okviru zajedničke akcije njenog ministarstva i lokalnih samouprava, pod nazivom „Srbija sadi“, objavilo je Ministarstvo.

Ona je istakla da je pošumljavanje od velike važnosti za zaštitu životne sredine i čistiji vazduh u Srbiji.

„U opštini Ruma, pored Park šume Borkovac, u toku je i ozelenjavanje putnih pravaca na dve lokacije. Samo u ovoj opštini će biti posađeno više od 3.800 novih sadnica“, poručila je ona.

Vujović je naglasila da je njeno ministarstvo ove godine podržalo projekte pošumljavanja i ozelenjavanje u 43 lokalne samouprave, dodajući da su neki gradovi i opštine već završili projekte.

„Jesenju sezonu sadnje počinjemo zajedničkom akcijom, jer želimo da podignemo svest o značaju pošumljavanja za kvalitet životne sredine, a samim tim i za kvalitet života svih nas. Realizacija ovakvih projekata potrebna je u svakoj lokalnoj samoupravi, a naročito gradovima i opštinama u AP Vojvodini, gde je manja pošumljenost u odnosu na ostatak Srbije“, rekla je Vujović.

Vujović je navela da su ove godine u Rumi, uz podršku njenog ministarstva, sanirane divlje deponije u Kraljevcima i Dobrincima, a kao najznačajniji projekat istakla je zamenu 50 godina stare mazutne kotlarnice u centru Rume.

„Nastavićemo da ulažemo u projekte koji daju rezultate i doprinose čistijem vazduhu, zdravijoj životnoj sredini i boljem kvalitetu života. Sve aktivnosti koje sprovodimo iz godine u godinu, uključujući i pošumljavanje, u skladu su sa Zelenom agendom, čija je implementacija od ključnog značaja za dobrobit sadašnjih i budućih generacija“, poručila je Vujović.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button