Plivanje za Bogojavljenski krst u Nišu

Gradska opština Medijana, u petak, 19.januara 2024.godine, sa početkom u 12 sati, na otvorenom bazenu SC Čair u Nišu, organizuje plivanje za Bogojavljenski krst.

Plivanje za Bogojavljenski krst u Nišu

Među prijavljenim potencijalnim plivačima, plivaće i po jedan predstavnik Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova PU-Niš, Žandarmerije i Sektora za vanredne situacije.
Prijavljeno je 38-oro učesnika, a prvih 19, koji dobiju zdravstvenu potvrdu o psiho-fizičkoj spremnosti, moći će da učestvuju u plivačkom nadmetanju za Časni krst.
Pored simboličnog broja učesnika, za Bogojavljenski krst plivaće i četiri pripadnice lepšeg pola, od kojih jedna ima 18 godina, koliko ima još jedan učesnik, te su njih dvoje najmlađi takmičari ovog plivačkog nadmetanja.
Najstariji učesnik ima 70 godina i jedan je od dvojice takmičara, koji 9. put pliva za Časni krst.
Pobednik Bogojavljenskog plivanja, dobiće novčanu nagradu od 50 hiljada dinara, lovorov venac, zlatan lanac i privezak, a za sve učesnike obezbeđene su prigodne nagrade.
Osim plivača, i ove godine u vodi će biti i članovi kluba NAISAB (NAISSUB) iz Niša, koji će voditi računa o bezbednosti učesnika manifestacije.
Uz svečani stroj pripadnika Žandarmerije, ceo događaj biće propraćen simboličnim letom golubova, koji će biti pušteni pre samog početka takmičenja.
Najveća niška opština, ovu manifestaciju organizuje u saradnji sa Niškom eparhijom, Sportskim centrom „Čair“, Ronilačkim  klubom NAISSUB, Udruženjem golubara „Car Konstantin“ i drugim ustanovama i institucijama.
Veliko interesovanje plivača, koje već tradicionalno postoji iz godine u godinu, najbolja je potvrda velikog značaja koji ovaj praznik ima, a kojim se vraćamo našoj pravoslavnoj tradiciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button