Planeta je 2022. godine izgubila 4 miliona hektara tropske šume

Foto: EPA-EFE/Jeffrey Arguedasas

Planeta Zemlja je 2022. godine izgubila 4,1 miliona hektara tropske netaknute šume, što je površina Holandije ili Švajcarske, objavio je danas Svetski institut za resurse (World Resources Institute- WRI).

Prema analizi satelitskih podataka koje prikuplja platforma Global Forest Watch (GWF) ovog instituta sa sedištem u Vašingtonu, svakih pet sekundi bila su oborena ili spaljena stabla na području površine fudbalskog terena.

To je u odnosu na 2021. godinu 10 odsto više izgubljene vegetacije koja je ključna za biodiverzitet i skladištenje ugljenika.

Najpogođenija zemlja je Brazil, sa 43 odsto od ukupne uništene površine, a slede Kongo (13 odsto) i Bolivija (devet odsto).

„Gubimo jedno od naših najefikasnijih oruđa za borbu protiv klimatskih promena, za zaštitu biodiverziteta i podršku zdravlju i egzistenciji miliona ljudi“, rekla je direktorka GWF Mikaela Vajs.

Tropske šume uništene u 2022. godini oslobodile su 2,7 milijardi tona ugljen-dioksida, što je ekvivalent godišnjim emisijama najnaseljenije zemlje na svetu Indije.

 

 

Izvor: Danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button