Peticija za referendum o istupanju Slovenije iz Svetske zdravstvene organizacije

Foto: Pixabay

Predstavnici civilnog društva već neko vreme upozoravaju na opasnost da Slovenija može da izgubi suverenitet ako bude među potpisnicama novog međunarodnog instrumenta Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za pripravnost, prevenciju i odgovor na pandemije. na globalnom nivou.

Ministar zdravlja Slovenije Danijel Bešič Loredan izjavio je u ponedeljak na konferenciji za novinare da suverenitet Slovenije nije ugrožen. Prema njegovim rečima, nijedna organizacija ne može da natera Sloveniju da uvede obaveznu vakcinaciju za bilo koju bolest koja se javlja kao epidemija. Prema rečima ministra, izlazak Slovenije iz SZO nije opcija.

Upozorenja i strahovi civilne javnosti

Više od pet stotina pojedinaca okupilo se u subotu u jednom od ljubljanskih hotela kako bi razgovarali o novoj ulozi SZO na globalnom nivou i očuvanju slovenačkog suvereniteta i osnovnih ljudskih prava. Ujedinio ih je strah da će, prema planovima SZO, proglašenje bolesti pandemijom i utvrđivanje protokola lečenja i vakcinacije u pitanju u narednim godinama biti potpuno u njenim rukama.

Prema mišljenju okupljenih, istupanje iz SZO je stoga neophodno za očuvanje suvereniteta jer je SZO izgubila svoju nekada pozitivnu, savetodavnu ulogu. Tu ulogu je izgubila kada je počela da se finansira privatnim kapitalom (sada je odnos 89 odsto privatnog kapitala i samo 11 odsto doprinosa država članica). Preovladali su interesi farmaceutske industrije.

Predloženim izmenama zakonodavstva i Međunarodnog zdravstvenog pravilnika (IHRRC), uloga SZO se menja od savetodavne organizacije, koja samo daje preporuke administrativnom telu, u organizaciju čije bi deklaracije bile pravno obavezujuće.

Do sada je 23.000 ljudi potpisalo peticiju za referendum o istupanju Slovenije iz SZO. Inače Slovenija plaća 450.000 evra godišnju članarinu SZO, prenosi Delo.

 

 

Izvor: Politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button