PČELE PASLE NEKTAR I OTROV: Pčelari iz Apatina upozoravaju da se cvet soje tretira pesticidima

Foto Tanjug

IZ Saveza pčelarskih organizacija upozoravaju da je proteklih nedelja kod nekoliko uzgajivača zabeležen veći pomor pčela.

Kažu da postoje opravdane sumnje da su pčele otrovane na cvetu soje, koji je tretiran zbog štetnih insekata, ali očigledno preparatima koji su smrtonosni za ove korisne životinje. Kako, međutim, dodaju, dokazivanje krivice, koje je na uzgajivačima, izuzetno je skupo i jedino što mogu je da apeluju na oprez i obzir poljoprivrednika.

Prema rečima Radeta Stevanovića iz SPOS, pčelare je iznenadila nova vrsta meda, a naročito kada su ustanovili da je sa cveta soje. Iako postoji uverenje da pčele ne sakupljaju nektar sa ove biljke, Stevanović kaže da ponekad to čine.

– Soja dugo cveta i svuda u Vojvodini je ima na velikim prostranstvima, dok suncokreta koji je standardno privlačan pčelama ima na višestruko manje hektara, pa ne treba da iznenadi što pčele pasu na soji – kaže naš sagovornik. – Pod sojom je 6.000 hektara, a 200 pod suncokretom. Kod trojice pčelara zabeležena su veća trovanja, a sumnjamo da je upravo nastalo zbog tretiranja cveta soje insekticidima koji su smrtonosni za pčele. Verovatno ni poljoprivrednici nisu očekivali da pčele idu na soju, pa nisu bili oprezni. Postoje sredstva za tretiranje koja su bezopasna za pčele, ali koštaju više. Verujemo da će sada, kada se zna da pčele idu na soju, biti obazriviji.

ZAKON

– ZAKON o zaštiti bilja koji je donet pre dve godine još nije počeo da se primenjuje, ali će doneti značajne promene, jer zabranjuje da se nekontrolisano prodaju pesticidi – kaže Živadinović. – Time će biti sprečeno da prozvođač bez obuke tretira voće ili neke druge kulture, koliko hoće i kad hoće.

Predsednik SPOS Rodoljub Živadinović kaže da je godinama već problem što mnogi poljoprivrednici ne angažuje zaštitare, već na svoju ruku kupuju preparate i time stvaraju veliku opasnost za pomor pčela.

– Problem je i kada se biljke tretiraju kada nije vreme za to, kao i kada se to radi neprofesionalno i pogrešno – govori Živadinović. – Ne postoji nikakvo opravdanje da se biljke tretiraju u cvetu. To je zakonom zabranjeno. Osim što se često koriste nedozvoljena sredstva za tretiranje, problem je i kada se biljke zaprašuju dozvoljenim, ali u toku dana, a ne uveče. Tada se može dogoditi da pčela pokupi prah koji je neće ubiti, ali u košnici je neće prepoznati i doći će do rata koji pčelarima napravi veliku štetu.

Foto: Free Images Pixabay

Za analize 200.000 dinara

PREMA sadašnjim propisima, ako sumnjaju da je uzrok pomora pčela tretiranje biljaka, pčelari moraju sami to da dokazuju, kažu iz SPOS. To je izuzetno skupo i ne isplati se ulaganje 200.000 dinara u neophodne analize, ako se ne zna sa sigurnošću da je otrov sa tog mesta. Sudski procesi takođe traju godinama.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button