Panić: Za pacijente lekari iz Niša jesu heroji, ali urušavaju zdravstveni sistem

foto: JV

Lekare iz Kliničkog centra u Nišu, koji su posle 100 dana rada i 12 uzastopnih vikenda bez ikakve naknade neutralisali liste čekanja, javnost je proglasila herojima, a ministarka zdravlja Danica Grujičić je to što su učinili okarakterisala kao „diskutabilno“.

Rade Panić iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kaže da lekari iz Niša jesu „heroji za pacijente, ali za zdravstveni sistem – oni ga urušavaju, zato što su radili prekovremeno i neplaćeno“, dodajući da „ne smete da uđete umorni da radite“.

Novinarka Nove ekonomije Katarina Baletić dodaje da sistem koji počiva na entuzijazmu pojedinaca nije sistem, dok doktor stomatologije Aris Movsesijan smatra da je Niš dobar primer, jer je „pokazao da je uz neke aparate koje je dobio i koristi rešio određene probleme – ne vidim zašto bi to bio loš primer“.

Panić, koji nije više na čelu Sindikata lekara i farmaceuta jer mu je mandat istekao, već je član Glavnog odbora, ocenjuje da je ono što se dešava u Nišu pokazatelj toga da je „zdravstvo zarobljeno u kandžama politike“.

Smatra da je lekarima neko naredio da rade prekovremeno, jer, dodaje, „nije da su svi pristali da rade besplatno“.

„U celokupnom zdravstvu ima mnogo neplaćenih sati, mnogo neiskorišćenih dana odmora. Osnovno pitanje je – zašto pričamo da već 30 godina lekari na svojim plećima nose zdravstvo, a to ne radi Ministarstvo zdravlja“, navodi on.

Dodaje da su liste čekanje nastale jer je „15 posto manje zaposlenih zdravstvenih radnika, kada uđemo u strukturu, specijalista ima mnogo manje nego što treba“.

N1

Komentarišući izjavu ministarke da su lekari iz Niša uradili mnogo manje komplikovanih operacija nego njihove kolege u Kliničkom centru Srbije ili Kardio-vaskularnoj klinici Dedinje, Panić kaže da su lekari iz Niša „mudro slali komplikovanije slučajeve u viši centar, a svoju listu čekanja očistili“.

Navodi i da se plaši da iza cele akcije u Nišu stoji to da „rukovodstvo ima nameru za neka direktorska mesta, a mladi lekari su morali da rade ono što im je nametnuto“.

„Ovo neće rešiti ni liste čekanja niti probleme pacijenata, rešiće samo neka kadrovska pitanja u KC Niš. KC Niš zovu Skadar na Bojani, toliko je novca potrošeno, javna je tajna da pola tih aparata koje su dobili ne funkcionišu, da nemaju dovoljno kadra“, ukazuje Panić.

Baletić: Kad ne postoji sistem – to najviše odgovara najlošijima

Baletić navodi da je ministarkino poređenje niškog sa beogradskim kliničkim centrom nesuvislo, jer je potonji klinički centar cele Srbije, gde se iz cele zemlje šalju teški slučajevi.

„Ne mislim da je sa stanovišta ministarke ovakva izjava svrsishodna, i može da dovede do omalovažavanja tih lekara“, ocenjuje.

N1

Takođe, ističe „kad ne postoji sistem, to najviše odgovara najlošijima“.

„Da postoji sistem, oni koji su stvarno najbolji bili bi na vrhu“, navodi.

Najveći procenat ugovora u vezi sa digitalizacijom otišlo Telekomu

„Prema izveštaju Fiskalnog saveta, Srbija je više od ostalih u regionu uložila u zdravstvo tokom korone, jer dug period pre toga nije ništa ulagala, ali mi ne znamo da li je to potrošeno svrsishodno“, ocenjuje Baletić.

Dodaje da je ministarka pre neki dan pohvalila digitalizaciju u zdravstvu, navodeći da je 80 odsto ugovora koji se odnose na digitalizaciju otišlo firmama iz BiH i Telekomu Srbija koji su usko povezani sa političkom elitom u dve zemlje.

Panić ističe da taj informacioni sistem uopšte ne funkcioniše, kao i da je najveća tajna u zdravstvu – ko to sve radi u zdravstvu, ko je zaposlen.

Movsesijan: Zdravstvo nije zbog lekara već pacijenata

Movsesijan kaže da zdravstvo nije zbog lekara već pacijenata, „a ja mislim da su zadovoljni“.

Dodaje da je resor ministarke diskutabilan i da „gde god čačnete u zdravstvo u Srbiji nešto je diskutabilno, zdravstvu je potrebna ozbiljna reforma“.

„Kada nemate jasnu zdravstvenu politiku, sve je diskutabilno“, ističe i dodaje da je prepucavanje koje je nastalo na liniji Niš-ministarstvo posledica toga što struka ne reaguje zbog svega što se dešava u zdravstvu.

Navodi i da je ministarka morala prvo da sagleda problem, pa da onda istupi javno.

N1

Kaže i da su plate lekara problem, dodajući da „kad se pomene plata lekara u Srbiji, odgovor je – pa dobro, snaći će se nešto privatno da radi. „Snaćiće se mani ga se mito“, dodaje.

„Primarno zdravstvo nam je urušeno, ono bi rasteretilo liste čekanja. Primarno zdravstvo se pretvorilo u pisanje recepata, da vas usmere negde“, ukazuje i dodaje da struka mora da stane iza reorganizacije.

„Ovaj marketing u Nišu pokazuje na neki način svetlo na kraju tunela. Zdravstvena kultura u Srbiji je katastrofalna i zato ja podržavam ovakve akcije“, dodaje.

Ocenjuje i da je zdravstvo toliko usko vezano za tehnologiju, morate svake godine da se obučavate, „a mi zaostajemo, stalno popravljamo slomljeno ogledalo“.

„Imamo zastareo sistem, bukvalno se krpe rupe“, poručuje i dodaje da je još jedan problem i to što „nikako da dođemo do izjednačavanja privatnog i državnog zdravstva“.

Panić: Primenite zakon – i dobićete sistem

Panić dodaje da se na urušavanju primarnog zdravstvenog sistema radi decenijama, i da na delu imamo „šetanje pacijenata od nemila do nedraga i zatrpavanje kolega“.

„Umesto da gleda pacijenta, lekar gleda u ekran, jer ne funkcioniše informacioni sistem“, navodi.

Panić poručuje da treba primeniti zakon.

„Primenite zakon, i najgori zakon, i dobićete sistem“, ukazuje.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button