„Pametna“ brojila za struju do 2030. u Srbiji

Ilustracija

„ELEKTRODISTRIBUCIJA SRBIJE“ najavljuje ambiciozan plan zamene oko tri miliona starih brojila pametnim do 2030. godine, čime će se otvoriti nova era u energetici zemlje.

Ova inicijativa ima za cilj da unapredi efikasnost, smanji gubitke i omogući preciznije praćenje potrošnje električne energije.

Stručnjak za energetiku, Željko Marković, ističe da će nova pametna brojila doneti revoluciju u načinu na koji građani upravljaju svojom potrošnjom. Sa detaljnim uvidom u potrošnju koji omogućavaju ova brojila, građani će moći da prate svoju potrošnju u realnom vremenu, čime će imati veću kontrolu nad svojim računima za struju.

Pored toga, inženjer elektrotehnike Jovan Vujasinović naglašava da će pametna brojila omogućiti i veću efikasnost u detekciji kvarova i smanjenje gubitaka, kako tehničkih, tako i onih koji nastaju krađom električne energije.

Finansiranje ovog projekta obezbeđeno je kroz donacije Evropske unije i povoljne kredite od Evropske investicione banke. Sa ovim inovativnim koracima, Srbija se svrstava u red zemalja koje teže ka modernizaciji energetskog sektora i primeni najnaprednijih tehnologija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button