Osobi sa invaliditetom onemogućen pristup Kupu Radivoj Korać, sledi postupak protiv gradske uprave Grada Niša

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas, postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja da je osobi sa invaliditetom proteklog vikenda onemogućeno da prisustvuje finalu Kupa Radivoj Korać koje se odigravalo u niškoj dvorani „Čair“, pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada gradske uprave Grada Niša.

Saopštenje prenosimo ucelosti..

„Osobe sa invaliditetom su jedna od najranjivijih društvenih grupa. Zato bi bilo nehumano, nedopustivo i nezakonito da postupanje zvaničnih službi bude u suprotnosti sa principima ravnopravnosti i poštovanja ljudskih prava, umesto da se učini dodatni napor kako bi se osobe sa invaliditetom u većoj meri uključile u život lokalne zajednice. Da apsurd bude veći, upitno je prisustvo na sportskoj manifestaciji, a sport je tu da nas povezuje, a ne da nas deli“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je istakao da zakoni i međunarodne konvencije obavezuju na poštovanje prava osoba sa invaliditetom, ali da je potrebno i da društvo u celini pokaže više senzibiliteta za ovu, kao i ostale osetljive društvene grupe.

Pašalić podseća da se osobe sa invaliditetom na dnevnom nivou suočavaju sa nizom problema, jer mnogi od njih nemaju podršku personalnog asistenta, otežan im je pristup javnim uslugama, čak i objektima u kojima žive, izazov je i samo obrazovanje, kao i ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, uključujući i mogućnost zaposlenja.

Iako postoje pomaci, pritužbe upućene Zaštitniku građana potvrđuju da i dalje postoji prostor za podizanjem svesti o značaju uvažavanja različitosti i unapređenjem svake vrste podrške, institucionalne i pojedinačne, kako bi se unapredio status i svakodnevni život osoba sa invaliditetom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button