Održan koncert „Rahmanjinov za dva klavira“

Nj.P.

Svetosavski dom, pri Sabornoj crkvi u Nišu sa punim pravom može da ponese epitet „hrama kulture“ na jugu Srbije. U subotu je održan klavirski koncert „Rahmanjinov za dva klavira“ u izvođenju svetski poznatih pijanista Aleksandra Sinčuka i Vladimira Miloševića.

Koncert je odražan sa blagoslovam Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G. Arsenija, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u organizaciji Uprave sabornog hrama u Nišu.

„Praznik muzike“, opšte je mišljenje prisutne publike koja je uživala u izvođenju kompozicija Sergeja Rahmanjinaova, na dva „Behštajn“ klavira.

Posebno za ovu priliku iz Begrada je dopremljen još jedan Behštajn koncertni klavir.

Vrhunski umetnici Aleksandar Sinčuk (Rusija-Srbija) i Vladimir Milošević, prirdili su događaj za pamćenje ljubiteljima klasične muzike u punoj sali Svetosavskog doma.

Oni su izveli Fantaziju za dva klavira br.1 op. 5, Svitu za dva klavira br.2, op. 17 i Simfonijske igre , op. 45 verzija za dva klavira Sergeja Rahmanjinova.

Pijanisti iz Rusije, usled niza različitih okolnosti žive i rade u Srbiji.

Umetnik Aleksandar Sinčuk, doktor, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, vanredni je profesor . Klavir je završio na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Valerija Pjasetskog, a ovdašnjoj sredini već je poznat kao istaknuti pijanista i pedagog na Fakultetu muzičke umetnosti u Boogradu.

Gost je brojnih festivala širom sveta, Rusija, Francuska, Severna Makedonija, Kina, Slovačka, Bugarska, Srbija…

Profesor Vladimir Milošević rođen je Leskovcu, srpski je koncertni pijanista. Miloševićeve počasti obuhvataju osvajanje brojnih međunarodnih takmičenja, kao što su Prezentacija koncerta izvođača u usponu 2013. njujorških (Presentation by the New York Concert Artists & Associates,Concerti in Villa,Nikolai Rubinstein,[8] Rencontre internationale de piano au Mée-sur-Seine, and Torneo internazionale di musica in Marseille.

Nastupao na evropskim podijumima kao sto su Sala Korto u Parizu, Stenvej Hol u Londonu, Koncerthaus u Berlinu, Teatro Tivoli u Portu, Sala Ferster u Pragu, kao i u Milanu, Rimu, Bariju, Vićenci, Veneciji, Renu, Nici, Kazablanci, Rabatu, Marakešu, Porto Alegreu..

Učestvovao je na svim značajnim festivalima u zemlji (BEMUS, Mokranjčevi dani, Memorijal Isidor Bajić) kao i u Makedoniji, Bosni i Crnoj Gori.

Kao pobednik takmičenja Concerti in Villa u Italiji, debituje 2005. u čuvenoj dvorani Karnegi Resital Hol u Njujorku, nakon čega nastupa i u Kolarčevoj zadužbini u ciklusu Velikani muzičke scene – Rising Stars.

Z.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button