Od maja struja skuplja za 8 odsto, a gas za 10 odsto kod Srbijagasa

Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja za osam posto, a gas za deset odsto kod Srbijagasa. Ministarstvo energetike saopštilo je da će cene i posle korekcije ostati među najnižim u Evropi.

Nova cena kilovat-sata sa PDV-om električne energije za domaćinstva biće 13,31 dinar. Prethodno povećanje cena i struje i gasa bilo je 1. januara.

Ministarstvo energetike saopštilo je da je trenutna situacija sa energentima u Evropi najteža u 21. veku zbog geopolitičkih dešavanja.

„Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje (8%) i gasa (10%), koja je deo aktuelnog stendbaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer, prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, cene električne energije i gasa za domaćinstva će ostati među najnižima u Evropi, pre svega zbog dotacija države.

„Upravo građani i to oni najugroženiji i dalje su prioritet Vlade. Kako bismo pomogli socijalno ugroženim potrošačima, u budžetu su izdvojene čak četiri milijarde dinara. Ministarstvo apeluje na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa“, ističe se u saopštenju.

APEL DA SE ŠTEDI

Ministarstvo je apelovalo na građane da se odgovorno ponašaju prema električnoj i toplotnoj energiji.

„Štedite, jer uštedama pomažete sebi, vašem novčaniku i dajete dobar primer vašoj deci. Hvala građanima za 10 odsto uštede električne energije u periodu oktobar–januar 2022/23“, navelo je Ministarstvo.

Država će nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv, zaključuje se u saopštenju.

 

PROJEKAT JE SUFINANSIRAN SREDSTVIMA GRADA NIŠA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button