Obnova spomenika na Čegru

U okviru priprema za obeležavanje 215. godišnjice od bitke na Čegru, u kojoj je vojvoda Sinđelić i njegove junake vodio ustanički pokret protiv turske vlasti, započeti su radovi na sanaciji spomenika koji čuva sećanje na ovu istorijsku bitku.

Danas je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednica GO Pantelej, Nataša Stanković, zajedno sa direktorom Zavoda za zaštitu spomenika, Dušanom Anrejevićem, obišla lokaciju kako bi se uverila u tek radova na obnovi spomenika. Ovaj projekat je samo jedan u nizu napora koje država ulaže u održavanje kulturnog nasleđa.

Pored obnove spomenika na Čegru, u poslednjih 12 godina otvoreno je i nalazište Medijana, koje predstavlja značajnu arheološku lokaciju. Takođe, restaurirana je Ćele kula, a Logor na Crvenom krstu dobio je novo video nadzorno osvetljenje, što će doprineti boljoj zaštiti i predstavljanju ovog mesta iz perioda Prvog svetskog rata.

Ovi napori u održavanju i zaštiti kulturnog nasleđa su od izuzetnog značaja za čuvanje istorije i identiteta, i omogućavaju budućim generacijama da se bolje povežu sa svojim nasleđem.

Z.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button