Obezbeđeni zamenski aparati: Saopštenje KCN povodom odluke rkovodsva Kardiohirurgije da obustavi rad

Odluka Uprave Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Nišu o ukidanju nabavke reagenasa za laboratoriju Klinike za kardiohirurgiju izazvala je veliku zabrinutost među zdravstvenim radnicima, navodi se u saopštenju direktora te klinike, dr Dragana Milića.

Sa druge strane UKC Niš je izdao sopštenje koje prenosimo celosti . ..

U jednoj stvari se možemo složiti – da je interes pacijenata najvažniji. Uprava UKC Niš nikada nije dozvolila da taj interes bude ugrožen i u ovom saopštenju objasnićemo da je zaista tako.

Stručne službe UKC su poočele da pripremaju tender za potrošni materijal čiji ugovori ističu do maja ove godine. U pripremi ovog tendera je uočeno da je za neke usluge, o kojima se ovde govori (ispitivanje agregacije trombocita i trombelastografija) sprovedena centralna javna nabavka preko RFZO. Po zakonu o javnim nabavkama to znači da se za takvo dobro ne može sprovesti sopstvena nabavka i da bi takav tender bio NEZAKONIT. Taj tender RFZO od juna 2023.godine, sproveden je za tip aparata sa kojima je kardiohirurgija radila do 2020.godine i čije aparate po popisnoj listi još uvek poseduje. Devetog februara smo se obratili za dozvolu za upotrebu ovih aparata i dobijanje reagenasa za njih po centralnom tenderu i tu dozvolu smo i dobili. Nakon toga, službe su obavestile kardiohirurgiju o tome i onda su otpočeli dopisi prema UKC, Ministarstvu zdravlja i RFZO sa zahtevom da se sprovede nabavka za postojeće aparate, od drugog dobavljača sa kojim smo do tada imali ugovor. Taj ugovor je sklopljen na 2 godine maja 2022.godine, važi 2 godine ali je kompletno iskorišćen u celokupnoj vrednosti, a to je 132 miliona dinara do decembra prošle godine, preko 5 meseci pre isteka ugovora.

Svaki put smo odgovorili i ministarstvu zdravlja i RFZO tražeći uputstva za dalje postupanje ali odgovor nismo dobili. Dr Milić je taj odgovor dobio a mi ne. Mi smo sa odgovorom tek danas upoznati. Ono što je odgovor razjasnio je da se ta centralna javna nabavka ne odnosi na transfuziju (iako UKC nema ni jednu kliniku koja ima odeljenje za transfuziju) i sugeriše se da reagense možemo nabaviti u samostalnom postupku javne nabavke, u skladu sa zakonom, kao što smo činili i do sada. Tu javnu nabavku UKC Niš može da raspiše već naredne nedelje, nakon što predstavnici Klinike za kardiohirurgiju definišu svoje potrebe.

Da se vratimo na ono najvažnije, a to je interes pacijenata. S obzirom da nismo znali kakva će instrukcija doći od nadležnih institucija, u centralnoj laboratoji je DANAS instalirana oprema koja koja koristi reagense centralizovane javne nabavke a kojom se rade procedure koje traži Klinika za kardiohirurgiju. I ti reagensi sa centralne javne nabavke su jeftiniji od reagenasa sa naše nabavke, pa nikakav negativan finansijski efekat neće postojati. O kvalitetu ovih analiza govori i činjenica da Institut za kardiovaskulrne bolesti „Dedinje“ radi isključivo sa ovim mašinama (poput naših danas instaliranih) i pripadajućim reagensima (sa centralizovane javne nabavke) sa verovatno desetak puta većim brojem pacijenata od naše klinike. Zbog toga je svaki prekid operativnog programa apsolutno neopravdan i odgovornost za posledice ne pripada Upravi UKC Niš, koja je obezbedila zamenske aparate do realizovanja sopstvene nabavke.

Uprava UKC Niš

Pre saopštenja Uprave UKC Niš

Direktor Milić ističe da je ova odluka izuzetno štetna i da će imati ozbiljne posledice po pacijente i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga na klinici. Reagenasi su vitalni materijali za sprovođenje laboratorijskih analiza i dijagnostiku, posebno u oblasti kardiologije i kardiohirurgije, gde su brzi i precizni rezultati od ključnog značaja za lečenje pacijenata.

Osim toga, direktor Milić naglašava da ova odluka predstavlja ozbiljan udarac za celokupan rad klinike i njene sposobnosti da adekvatno odgovori na zdravstvene potrebe pacijenata. On poziva Upravu UKC Niša da preispita ovu odluku i obezbedi neophodna sredstva za nabavku reagenasa kako bi se očuvala kvalitetna zdravstvena usluga koja je neophodna pacijentima Klinike za kardiohirurgiju.

Uprava UKC Niša nije još dostavila zvaničan komentar u vezi sa ovom odlukom, ali se očekuje da će se u narednim danima oglasiti povodom zabrinutosti izražene od strane direktora Klinike za kardiohirurgiju.

Z.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button