Novinar iz Pirota zatekao mrtvog čoveka na mestu iskliznuća vagona sa amonijakom

Izvor: Pirot Plus Online/Screenshot

Vlasnik portala Pirot Plus Online Nenad Paunović uspeo je da dođe do mesta gde se juče popodne prevrnuo vagon iz kog je iscurio amonijak. Za N1 kaže da je na licu mesta zatekao beživotno telo muškarca, što je odmah prijavio Hitnoj pomoći. Paunović je uspeo i da napravi snimak voza, ali je ubrzo morao da se povuče, jer je, kako kaže, osetio tegobe usled povišene koncentracije amonijaka.

Paunović za N1 kaže da je telo muškarca čiji identitet još nije utvrđen, zatekao u blizini lokomotive, i o mrtvom čoveku je odmah obavestio Hitnu pomoć i Prijemno odeljenje Opšte bolnice u Pirotu, dok vezu sa policijskim načelnikom i gradonačelnikom Vladanom Vasićem nije uspeo da dobije.

Kaže i da je prišao da snimi lokomotivu koja je i dalje radila, ali da je, kako se približavao vagonima, počeo da oseća tegobe zbog čega je morao da se vrati natrag. Zbog problema koje je osećao, intervenisala je ekipa pirotske Hitne pomoći.

Paunović je na portalu Pirot Plus Online objavio detaljniju reportažu sa lokacije na kojoj je došlo do iskluznuća vagona sa amonijakom.

„Put je blokioran. Usput sam sretao napuštene automobile posle sinoćnih lančanih sudara. Na desnoj strani na Koridoru bila je kolona šlepera koji su tu ostali od sinoć. Vozači su transportovani u Pirot“, navodi Paunović u reportaži.

Na portalu je opisao i „susret“ sa povišenom koncentracijom amonijaka na licu mesta.

„U daljini video sam lokomotivu. Upaljenih svetala. Teškom mukom, uz bauljanje i padove izašao sam na prugu. Cisterna koja je isklizala videla se u daljini. Posle dvadesetak metara, odustao sam. Osećao sam probleme u grudima. Bol u ruci i nozi od čestih padova“, naveo je Paunović.

U Pirotu je na snazi vanredna situacija posle curenja amonijaka iz prevrnutog vagona, a škole, vrtići i javne ustanove danas ne rade.

Reporter N1 iz Pirota javlja da je otrovni vazduh, odnosno gas amonijak, prema nezvaničnim saznanjima, još uvek prisutan na području oko Staničenja, sve do ulaza industrijske zone Pirota.

U Pirot je, dan posle nesreće, stigao i ministar saobraćaja Goran Vesić koji je poručio da nema razloga za paniku zato što je situacija pod kontrolom, ali ima razloga za oprez zato što incident nije završen i zato što nisu sanirane sve posledice.

Ministarstvo zaštite životne sredine oglasilo se tek saopštenjem, navodeći da prati na terenu između Pirota i Bele Palanke posle izlivanja amonijaka iz cisterne na toj deonici.

 

 

Izvor: N1

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button