Novi zakon u EU protiv seče šuma: Strogi uslovi za prodaju soje, govedine, kafe

Izvor: MICHAEL DANTAS / AFP

EU je usaglasila novi zakon koji će sprečavati kompanije da na tržištu bloka prodaju soju, govedinu, kafu i drugu robu koja ima veze sa ilegalnom sečom šume širom sveta.

Prema ovom zakonu, kompanije pre prodaje robe u EU moraju da na etiketi istaknu objavu kojom se dokazuje da lanac snabdevanja ne doprinosi seči šuma ili će biti suočene sa visokoim novčanim kaznama.

Pregovarači iz članica EU i Evropskog parlamenta postigli su dogovor rano jutros u vezi sa ovim zakonskim rešenjem koje će se primenjivati na soju, govedinu, palmino ulje, drvo, kokos i kafu, te proizvode poput kože, čokolade i nameštaja.

„Nadam se da će ova inovativna regulativa dati zamah zaštiti šuma širom sveta i da će inspirisati druge zemlje učesnice konferencije UN o bioraznolikosti (CO15) u Montrealu“, rekao je vodeći pregovarač Evropskog parlamenta Kristof Hansen.

Ilegalna seča šume veliki je izvor emisija gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte i biće centralna tema konfencije koja sutra počinje u Montrealu.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button