Niš dobio program energetske efikasnosti

Mašinski fakultet u Nišu izradio je program energetske efikasnosti Grada Niša za period  od 2023. do 2025. godine kao ispunjenje obaveze koje Grad ima kao obveznik sistema energetskog menadžmenta  i lokalna samopuprava koja ima preko 20 000 stanovnika.

„To je ispunjenje zakonske obaveze koju propisuje Zakon o racionalnom korišćenju energije i energetske efikasnosti ali ja više bih želeo da govorim o uštedima na koje ukazuje  taj program i koje Grad treba da ispuni u svetlu svih ovih dešavanja kada energija sa svih strana dragocena  i pokušavamo da je ušredimo“, kazao je dr Goran Vučković, profesor Mašinskog fakulteta u Nišu.

Program je pokazao da Grad ima kapaciteta da ispuni  i više od onih minimalnih uslova koji je propisala Republika a to je 1 posto uštede na godišnjem  nivou u odnosu na referentnu godinu.

„Program smo radili u odnosu na energetski bilans koji je rađen za 2020.godinu  i analize su pokazale da grad ima pripremljene  projekte ili treba još neke projekte malo da doradi ali je realno da  može svake godine da uradi  uštede koje su na nivou četiri i više procenta“, istako je Vučković.

Program je pre svega kreiran za potrošače čije energente finansira grad.

Projekat izmedju ostalog predvidja i mogućnost koriščenja obnovljivih izvora energije,što će u narednom periodu,biti sve aktuelniji način energetskog napajanja kako za gradske , tako i za objekte u vlasništvu gradjana.

 

PROJEKAT JE SUFINANSIRAN SREDSTVIMA GRADA NIŠA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button