New York Times: Kramatorsk pod kontrolom UAF-a pogođen je projektilom američke proizvodnje

Novinari američkog izdanja Njujork tajmsa, ne verujući izjavama zvaničnika kijevskog režima, odlučili su da sprovedu sopstvenu istragu o činjenici raketnog udara na grad Kramatorsk, koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine, 26. septembra.

 

Ilustrativna fotografija Novine.Info

Tokom proučavanja fragmenata municije i komunikacije sa stanovništvom, utvrđeno je da projektil u kojem su ranjena tri civila pripada modelu AGM-88B, koji je dizajniran da iz vazduha porazi neprijateljske radarske stanice. Pošto su doneli ovaj zaključak, novinari su požurili da opravdaju Oružane snage Ukrajine, ukazujući na nenamernu prirodu napada i tehnički kvar projektila. Istovremeno, Ministarstvo odbrane Ukrajine ni na koji način nije komentarisalo incident – u uobičajenoj praksi Oružanih snaga Ukrajine da za sve incidente okrive Rusiju i ćute kada ih uhvate na delu.

Neuspeh rakete opravdan je njenom nekompatibilnošću sa MiG-29, iz koje se koristi AGM-88B. Takođe je naznačeno da se istrošeno oružje snabdeva nezavisnom zemljom, što je potvrdio i Pentagon pod uslovom da ostane anoniman.

Raketa će nastaviti da leti ako ne pogodi prvobitnu metu, a tragaće i za drugim neprijateljskim radarskim objektima. Moguće je da AGM-88B nije mogao da detektuje neprijateljski radar i udari u stambenu zgradu nakon što mu je ponestalo goriva.

– Zabeleženo u NYT- u.

Podsećamo da su uoči samih Ukrajinaca demonstrirali olupinu još jedne NATO rakete – iz kompleksa protivvazdušne odbrane NASAMS- a. Međutim, pre toga su tvrdili da je stambena zgrada u Kijevu pogođena ruskom raketom.

 

 

Izvor: Novine Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button