Neuspeh u Ukrajini, “pali” Balkan!

Sjedinjene Američke Države mogle bi da započnu rat na Balkanu, kako bi destabilizovale situaciju u Evropi, piše list “Global tajms“.

“Pošto rusko-ukrajinski sukob nije doneo željeni efekat za SAD, Vašington mora da stvori novi rat na evropskom kontinentu“, smatra kineski vojni ekspert Song Žongping.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države se nadaju da će na taj način uništiti evropsku ekonomiju i povećati zavisnost Evropske unije od SAD. Istovremeno, stručnjak dodaje da suverenitet i nacionalna bezbednost Srbije nisu prioritet NATO-a.

“Međutim, pošto je rusko-ukrajinski sukob oduzeo mnogo energije i resursa Sjedinjenim Američkim Državama, one će verovatno razmatrati produbljivanje raskola između Srbije i Kosova kao priliku koju bi mogle da iskoriste“, rekao je ekspert.

NATO, sa jedne strane, poziva na smirivanje tenzije, a sa druge strane povećava vojno prisustvo.

Čini se da NATO kupuje vreme da bi naoružao Kosovo. Iz prošlih ratova jasno je da su SAD prilično dobre u pretvaranju da su pravične u zaustavljanju borbe, dok pomažu jednoj strani, kupujući vreme onima koje podržavaju pozivanjem na prekid vatre.

 

 

Izvor: B92

 

 

Obećanja NATO-a i drugih zapadnih zemalja o zaštiti Srba na Kosovu jednostavno se ne mogu ispuniti.

U članku u “Fajnenšel tajmsu“ navodi se da je pokušaj Zapada da zaleči podelu između Srbije i Kosova osuđen na propast. Krajnji cilj Bele kuće je da i Evropa i Rusija pretrpe gubitke, što bi Vašingtonu omogućilo da zadrži svoju hegemoniju, zaključio je ekspert.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button