NEMAČKA STOJI IZA KURTIJEVOG TERORA

PRIPADNICI policije tzv. Kosova, Albanci iz svih delova KiM, koji su upućeni poslednjih dana i nedelja u severne opštine gde žive većinom Srbi, frustrirani su i tamo se nalaze nevoljno, a oprema im je zastarela, piše Albanijan post.

 

Foto Tanjug/AP
Kako navodi albanski portal, policajci o tome izbegavaju da pričaju, ali postavljaju pitanje zašto su im panciri stari.

– Zato što nam druge nisu kupili. Ne želim da pričam, ali me s druge strane iritira velika dvosmislenost – rekao je jedan neimenovani policajac za Albanijan post.

Portal piše da ovo nije jedina briga ovog policajca koji već nekoliko dana radi prekovremeno na severu, pošto je oko 500 Srba napustilo redove policije zbog poslednjih odluka vlade u Prištini.

Pripadnik policije tzv. Kosova s kojim je Albanijan post razgovarao kaže da kada ode na sever, nema pojma šta treba da radi.

– Nejasan stav nadležnih onemogućio je policiju da ima opšti operativni plan. Uglavnom se upravlja prema situaciji i iz dana u dan – piše Albanijan post.

List navodi reči jednog od visokorangiranih policajaca tzv. Kosova.

– Zbog poštovanja institucije i specifične kulture ljudi iz sektora bezbednosti, policajci nerado izražavaju svoje nezadovoljstvo, ali situacija je katastrofalna – rekao je pripadnik komandne strukture policije.

On, kako prenosi Albanijan post, krivi politički deo policijskog rukovodstva, posebno ministra DŽeljalja Svečlju.

– Frustracija i revolt su veliki – kaže ovaj policijski službenik.

Dodao je da se na Jarinju nalaze policajci koji su odbili hranu i žele da budu pušteni kući.

– Revoltirani su jer su tu danima u teškim uslovima. Izdržali bi kada bi imali jasnu predstavu zašto su došli u ovu situaciju – rekao je drugi zvaničnik za Albanijan post.

Navode da je Euleks posle 10 dana morao da im donosi hranu, odeću i sredstva za higijenu.

– Policajci kojima je Kfor pomogao da napuste Jarinje zvanično su bolesni, ali to nije tačno. Nisu bolesni, samo nisu hteli da ostanu tamo – kaže sagovornik Albanijan posta.

Direktor Opšte bolnice „Dr Sami Hadžibećiri“ u Južnoj Mitrovici Ljuljeta Zubija kaže da „nijedan policajac nije tražio medicinsku pomoć u bolnici“.

I predsednik Sindikata policije tzv. Kosova Imer Zećiri rekao je da niko od policajaca koji su uklonjeni sa Jarinja gde su radili nije bio bolestan.

– Nisu imali nikakvih zdravstvenih problema i nisu povređeni – izjavio je Zećiri.

Međutim, Zećiri kaže da je problem njihov rad 12 dana bez mogućnosti da ih neko zameni.

Situacija sa barikadama, bez mogućnosti kretanja, bez jasnih direktiva i cilja demoralisala je mnoge policajce, piše albanski portal.

Nemogućnost delovanja, loša organizacija i rad bez plana na severu pripisuju se ministru Svečlji. U policiji je javna tajna da je „on slab ministar“, zaključuje Albanijan post.

 

 

Izvor: Novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button