Nedelja praštanja – siropusna, priprema vernika za Veliki post

Foto: RTS skrinšot

Pravoslavni vernici širom zemlje počeli su danas obeležavanje Siropusne nedelje, poslednje sedmice pre Velikog posta. Ova nedelja, koja se naziva i nedeljom praštanja, označava početak priprema za period posta, koji je važan deo pravoslavne tradicije.

Tokom Siropusne nedelje, vernici se pripremaju za Veliki post, koji će trajati do Vaskrsa. U ovoj sedmici, zabranjeno je konzumiranje mesa, ali se dozvoljava beli mrs i jaja, čak i uobičajeno u dane srede i petka.

Pored verskih običaja, Siropusna Nedelja donosi i tradicionalne aktivnosti u mnogim delovima zemlje. Uoči Belih poklada, maskirane povorke kreću se kroz sela, prikupljajući darove po kućama. U nekim područjima, podižu se velike ljuljaške oko zapisa, gde se mladi i stari okupljaju kako bi se zabavili i proslavili ovaj period pripreme za post.

Veruje se da zemlja „spava“ tokom Siropusne nedelje, pa se izbegavaju radovi u njivama i poljima. Ženama se nalaže obavljanje samo najneophodnijih poslova, dok se deci brani dodirivanje vode štapovima.

Siropusna nedelja predstavlja važan duhovni period za pravoslavne vernike, koji se pripremaju za Veliki post kroz molitvu, post i pokoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button