Najveća suša od 2012. godine, zabrana navodnjavanja u delu Vojvodine

Pokrajinska vodna inspekcija naložila je obustavu navodnjavanja iz akumulacija Moravica, Zobnatica i Sava zbog toga što se nivo vode u njima „spustio na biloški minimum“. Iz ovih akumulacija navodnjavalo se 3.200 hektara, a zabrana će biti na snazi sve dok se nivoi vode ne povećaju, navodi se u saopštenju Javnog vodoprivrednog preduzeća (JVP) „Vode Vojvodine“.

Izvor: REUTERS/Jordan Vonderhaar/File Photo

„Na području Vojvodine, visoke temperature u proteklih mesec dana i najveća suša od 2012. godine, prouzrokovali su niske vodostaje reka, ali i zabrinjavajuće spuštanje nivoa vode na pojedinim akumulacijama“, naveli su iz JVP „Vode Vojvodine“.

Otežavajuća okolnost je to što se, kako je saopšteno, nijedna od ovih akumalacija ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže, već količina vode direktno zavisi od meteoroloških uslova, odnosno od padavina.

„Imajući ovo u vidu, ali i sve učestalije i intenzivnije sušne periode, JVP ‘Vode Vojvodine’ u poslednje vreme ulaže znatno više sredstava u izgradnju ili rekonstrukciju sistema za navodnjavanje“, navedeno je iz ovog preduzeća. Takođe, iz preduzeća su ukazali da se trenutno se iz hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, regionalnih i dvonamenskih sistema navodnjava oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i da je, bez obzira na izuzetno sušan period i visoke temperature, navodnjavanje iz kanalske mreže stabilno.

 

J. M.

 

Projekat Niš ekološki grad sufinansirao je grad Niš. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button