Na današnji dan umro je Milan Obrenović, omiljeni vladar među Nišlijama

Foto: Vikipedija

Na današnji dan, 11. februara 1901. godine, u 47. godini života preminuo je kralj Milan Obrenović, ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji Srbije. Sahranjen je u manastiru Krušedol, pored kneginje Ljubice, a niške Opštinske novine posvetile su svoje izdanje od 26. januara 1902. godine godišnjici njegove smrti.

Kralj Milan Obrenović bio je značajna figura u istoriji Srbije. Tokom njegove vladavine, Srbija je stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država i postala kraljevina. Otvoreno je zasedanje Narodne Skupštine u Nišu, što je doprinelo jačanju veza između kralja i građana Niša.

Nišlije su posebno cenile kralja Milana zbog njegove uloge u oslobođenju grada od turske vlasti. Nakon pet vekova pod turskom vlašću, Niš je konačno dobio slobodu, a kralj Milan je postao simbol te slobode. Odluka da se Niš proglasi za drugu prestonicu Srbije dodatno je učvrstila veze između kralja i ovog grada.

Njegova poseta Nišu 1878. godine, zajedno sa kneginjom Natalijom i sinom Aleksandrom, bila je od velikog značaja za Nišlije. Kralj Milan je kupio konak u centru grada i planirao je da često boravi u Nišu. Osim toga, kralj Milan je pokazao hrabrost i odlučnost u vođenju Srbije, što je doprinelo jačanju ugleda zemlje u međunarodnoj zajednici.

Obeležavanje prisutnosti kralja Milana u Nišu nije samo čin poštovanja prema istoriji, već i priznanje njegovog uticaja na grad i njegove stanovnike. Spomenik koji će biti podignut u Nišu biće simbol zahvalnosti i sećanja na vladara koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Niša i Srbije.

Z. Stojnić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button