Ministarstvo životne sredine: Odlični rezultati Ziđina u zaštiti životne sredine

Beta / Milan Obradović

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandar Dujanović izjavio je da je kompanija Srbija Ziđin Koper ostvarila odlične rezultate u oblasti zaštite životne sredine, bolje od onih koji se mogu sagledati u dokumentaciji i izveštajima dostavljenim resornom ministarstvu.

„Stanje na terenu pruža potpuno drugačiju ekološku sliku od one koju pamtim pre dolaska kompanije Ziđin. Rekultivisane su velike površine degradirane rudarskim aktivnostima, a novoizgradjeni i rekonsturisani kompleks topionice i rafinacije (TIR) pokazuju koliko energije i sredstava kompanija ulaže u zaštitu životne sredine“, rekao je Dujanović prilikom posete rudnika i pogona u ovoj kineskoj kompaniji.

On je dodao da Vlada Srbije i Ministarstvo zaštite životne sredine u vrhu svojih prioriteta imaju održiv ekonomski razvoj Srbije i da intenzivno radi na „zelenoj tranziciji“ i da u tome imaju „nesebičnu podršku srpske privrede i stranih investicionih partnera“.

Dujanović je, sa saradnicima, razgledao rudnike „Novo Cerovo“ i „Veliki Krivelj“, novu flotaciju, kao i ozelenjene brane 1 i 2 flotacijskog jalovišta, dok je najviše vremena tokom ove posete posvećeno novim proizvodnim pogonima TIR-a i predstavljanju inovativne tehnologije i opreme koja je doprinela smanjenju emisije sumpor-dioksida.

Menadžment kompanije, koju je predvodio zamenik generalnog direktora zaduženog za ekologiju Zou Gang, predstavio je gostima detaljan izveštaj o aktivnostima na polju zaštite životne sredine u proteklom periodu.

Zidjin je predstavio na terenu rezultate realizovanih projekata rekultivacije degradiranih površina i izgradnje novih postrojenja u službi zaštite vode, vazduha i zemljišta.

 

 

Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button