MINISTARKA NAJAVILA U ALEKSINCU: CENTAR ZA DIJALIZU I ZAPOŠLJAVANJE MEDICINARA

Foto: Alpress

Iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije stižu dve dobre vesti za aleksinačko zdravstvo i ovdašnje pacijente. Ministarka je najavila renoviranje i izgradnju novih prostorija, kako bi se omogućio rad neophodnih službi za paijente sa ovog područja. Najavljeno je uspostavljanje dijalize, a i zapošljavanje novih zdravstvenih radnika.

 

Ministarka zdravlja, profesor dr Danica Grujičić je izrazila zadovoljstvo zato što prisustvuje skupu u Aleksincu na kome su i osvedočeni prijatelji Srbije iz Japana koji već godinama kroz Projekat za osnovne potrebe stanovništva pomažu građanima i našoj zemlji.

Ona je iznela podatak da je Japan kroz ove projekte u poslednje 24 godine širom Srbije donirao pomoć u vrednosti od 16 miliona evra, a za zdravstvo izdvojio je 7 miliona evra.

– Ta nesebična pomoć je samo deo donacija koju je ova prijateljska zemlja pružila građanima Srbije u poslednje dve decenije, a koja u različitim oblastima iznosi čak 51 milion evra. Pritom su to oni radili bez ikakvih uslovljavanja, u najboljoj želji da nam pomognu. I nisu značajne samo cifre pomoći, koju nam je Japan pružio. To je i trajanje našeg prijateljstva. Prošle godine u leto, obeležili smo 140 godina prijateljstva Japana i Srbije, i svo to vreme ratova, nesreća, narodnih sukobljavanja, naše dve zemlje održavale su prijateljstvo. Diplomatsko pismo kojim je srpski kralj Milan Obrenović pružio ruku srdačnosti japanskom caru u leto 1882. godine bilo je jedno od najznačajnijih pisama u našoj istoriji. To pismo je započelo saradnju, koja i danas daje plodove – rekla je ministarka.

Ona je podsetila prisutne na to da je samo šest godina ranije od uspostavljanja ovih diplomatskih odnosa, tačnije 1876. godine baš ovde u Aleksincu otvorena prva bolnica u kojoj je počela organizovana bolnička zaštita stanovništva, i najavila novo poglavlje ovdašnjeg zdravstva.

– Imate dugu tradiciju. Danas možemo da najavimo i planiranu rekonstrukciju 5.000 kvadrata postojećih bolničkih kapaciteta i izgradnju novih kvadrata, koji će omogućiti da Aleksinac, ali i okolina, Sokobanja, Ražanj, konačno dobiju centar za dijalizu u okviru 1000 kvadratnih metara koji zaslužuju. Ono što je posebno obradovalo direktora bolnice kolegu Vidića, jeste odobrenje ministarstva zdravlja koje je upravo stiglo juče u aleksinačku bolnicu, a kojim će u radni odnos primiti 18 zdravstvenih radnika – 2 lekara, 12 medicinskih sestara i 4 tehničara. Drago mi je da i ovom vešću obeležavamo današnju posetu gospodina Imamure Aleksincu, da se još jednom zahvalimo prijateljima iz Japana na donaciji koju su nam donirali – završila je ministarka.

 

 

Izvor: Alpress.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button