Ministar privrede na Međunarodnom forumu o saradnji u Nišu: Za mala i srednja preduzeća 3,4 milijarde bespovratno

Ministrastvo privrede: Za mala i srednja preduzeća 34 milijarde dinara bespovratno

„Međunarodni forum o saradnji je prevazišao ono što mu je bila inicijalna ideja, a to je da podstakne privrednu saradnju Republike Srbije i Republike Srpske. Međutim, po broju učesnika i sastavu međunarodnog karaktera, koji smo danas imali i na ovom i na prethodnom skupu koji je bio prošle godine u Trebinju, vidimo da je preraslo inicijalnu ideju“ rekao je ministar privrede Slobodan Cvetković na današnjem 8. međunarodnom forumu o saradnji, koji je održan u Naučno-tehnološkom parku Niš.

„Ministarstvo privrede daje veliki značaj i podršku sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Ove godine smo za njihovu podršku izdvojili 3,4 milijarde dinara bespovratnih sredstva. Realizujemo četiri programa podrške i to za nabavku opreme, za razvojne projekte, za podršku za početnike u poslovanju i mlade, za žene preduzetnice, kao i za sve ono što je neophodno da se proizvodni procesi održavaju u skladu sa standardom i intencijama razvoja naše privrede“ naglasio je ministar Cvetković.

Cvetković je ukazao da će razmena iskustava, koja će danas da bude kroz panele, imati za cilj da dodatno unaprede performanse malih i srednjih preduzeća. „Povezivanje nauke i privrede je od izuzetne važnosti, a imajući u vidu naša naučna dostignuća koja treba da budu implementirane u privredu“ rekao je Cvetković i dodao da kroz ovakve susrete može doći do povezivanja i upotrebom naučno tehnoloških inovacija može da da dodatnu vrednost našoj privredi.

„Još jedan segment koji je izuzetno bitan da pored razvijanja malih i srednjih preduzeća u skladu sa privredom Republike Srbije i okruženjem, u budućnosti treba da bude intencija da u svoje standarde, proizvodne procese, kvalitet rada, procedure prilagođavaju globalnim kompanijama, jer to je dodatan put da pored lokalnog tržišta imamo pristup i globalnom tržištu“ istakao je Cvetković.

Po njegovim rečima, Vlada Republike Srbije, Ministarstvo privrede pomaže taj proces kroz direktne investicije i dolazak velikih stranih kompanija koje traže takve preduzetnike koje mogu da u skladu sa njihovim standardima obezbede i usluge i proizvode.

Osmi međunarodni forum o saradnji organizuju Razvojna agencija Srbije i Razvojna agencija Republike Srpske, uz podršku Naučno-tehnološkog parka Niš i Privredne komore Srbije. Ovaj forum predstavlja priliku da se na jednom mestu okupe privrednici iz regiona, predstavnici državnih institucija, privrednih komora, razvojnih agencija, naučno-tehnoloških parkova, kao i drugih organizacija koje pružaju podršku privredi i lokalnom razvoju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button