Meštani Gornjeg Matejevca podneli tužbe protiv nadležnih zbog pašnjaka

foto: Facebook / Zajedno za Niš

Pošto odluka o ukidanju korišćenja pašnjaka i utrina meštanima sela Gornji Matejevac i Jasenovik nije povučena da današnjoj sednici Skupštine, niti je bila na dnevnom redu, organizatori protesta podneli su tužbe protiv nadležnih. Jedan od njih, Slaviša Dinić kaže da neće odustati.

Predlog dopune dnevnog reda o oduzimanju pašnjaka selima Gornji Matejevac i Jasenovik nije ni prihvaćen jer ga je odbornik Dragoslav Ćirković podneo par sati nakon isteka roka. Slaviša Dinić smatra da to nije problem jer je bilo načina da se uvrsti, da su hteli.

Mogli su uvrste na zahtev gradonačelnice ili predsednika Skupštine, ali njih to nije zanimalo. Ipak, pominjali su nas na Skupštini i izneli niz laži – kaže Dinić.

Na reči gradonačelnice Dragane Sotirovski da “batale manipulaciju” i da tamo sigurno niko neće saditi višnje ili čuvati ovce, odbornik odgovara da niko ne može da raspisuje tender za zemljište, a da ne zna šta će s njim biti.

Dodaje da gradonačelnica vrlo dobro zna da tu ne mogu da se sade višnje, niti čuvaju ovce, jer je to sedma klasa pašnjaka, ali i da tu može da bude kamenolom, da se iskoristi pećina koja tu postoji ili da se ekspoatišu mineralne sirovine.

Sve to je opasno po naše živote. Tu nema dovoljno vetrovnih dana da bi mogao da bude vetropark, a ni mi ne bismo imali ništa protiv toga, niti protiv ribnjaka što zakon dozvoljava, ali tu nema ni dovoljno vode. Nemoguće je da tu budu ni solarni paneli jer je u jednom delu erozivno zemljište, a u drugi deo je odmah iznad poslednjih kuća u selu – ističe Dinić.

Većnik Nenad Stanković izjavio je da na protestu ispred Skupštine nije bilo meštana Jasenovika i Slaviša Dinić to potvrđuje, ali i naglašava da su u dopisu naveli da će protestvovati meštani Gprnjeg Matejevca zbog parcele “Beli vrh”, te su samo Matejevčani došli.

Pošto su dali rok Skupštini da do 12 sati povuče odluku i pošto se to nije desilo, prema ranijim najavam organizatori protesta su poslali tužbe protiv nadležnih Upravnom sudu u Beogradu.

Podsetimo, Matejevčani su veče pred sednicu skupštine protestvovali i zahtevali da se na sednici povuče odluka o oduzimanju pašnjaka. Najavili su da će podneti tužbe, ali i radikalizovati proteste blokadom grada traktorima.

 

 

Autor:Sonja Vidojković Izvor: Južne vesti

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Mestani-Gornjeg-Matejevca-podneli-tuzbe-protiv-nadleznih-zbog-pasnjaka.sr.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button