Merošina na putu napretka: Auto-put, strateška šansa za razvoj

Otvaranje prve deonice auto-puta od Niša do Merdara, od naplatne stanice u Nišu do petlje kod Merošine, duga pet i po kilometra, uskoro se očekuje. „Auto-put mira“, kako je nazvan, gradi se po najvišim svetskim standardima i biće, kako su nadležni naglasili, jedan od najprometnijih puteva u Srbiji. To je jedan od vodećih projekata za Zapadni Balkan i trebalo bi da poveže Srbiju sa Prištinom, Tiranom, lukom u Draču i ostalim evropskim lukama, ali ima i širu regionalnu dimenziju.
Izvođač radova za deonicu 1 je Konzorcijum Štrabag AG i Štrabag d.o.o. Beograd. Vrednost celog projekta procenjuje se na oko 650 miliona evra, a finansira se iz donacija Evropske unije, evropskih kredita i budžeta Vlade Republike Srbije. Auto-put Niš–Merdare biće dug 77 kilometara, a očekuje se da će deonica Pločnik-Merdare, u dužini od 40,6 kilometara biti izgrađena u drugoj fazi.
Auto-put E-80 Niš–Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Republiku Srbiju, naročito za ovaj kraj, uzimajući u obzir činjenicu da prolazi kroz neke od najnerazvijenijih opština juga Srbije. Očekivanja su da će se realizacijom ovog infrastrukturnog projekta privući i novi investitori, ali i turisti.
Istog je mišljenja i predsednik opštine Merošina. -Početkom radova na auto-putu, već nam se javio određeni broj firmi koje su zainteresovane za ulaganja u našu opštinu. Što se tiče puteva, svi su dobrodošli, a posebno auto-put, koji će, kad se bude završio, spojiti našu opštinu sa Jadranskim morem i Albanijom, kako bismo bili najkraća deonica pomorskog saobraćaja. Izuzetna brzina saobraćaja i auto-puta nama je prednost i mismo na idealnom položaju. Mislim da su investitori to prepoznali i već su prošle godine četiri firme počele radove na otvaranju, rekao je Jovanović ranije, prilikom početka radova.
Kada auto-put bude završen, vreme putovanja automobilom od Niša do Merdara biće upola kraće, a bezbednost na putevima značajno povećana, uzimajući u obzir sve standarde koji se prilikom gradnje primenjuju.

Izvor: Dobricke.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button