Raketa je ispaljena namerno? „Zelenski je prešao crvenu liniju“

Bivši predsednik gradskog veća Lublina Jaroslav Pakula izjavio da bi zvanična Varšava trebalo da preispita svoj stav prema ukrajinskom konfliktu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Pakula, kome je mandat istekao četiri dana pre nego što je raketa pala na poljsko selo i ubila dva meštanina, rekao da je očigledno da je raketa bila ukrajinska kao i da je zbog toga vlada u Varšavi trebalo da pošalje poruku Kijevu, a ne da “priča bajke”.

“Naravno da je ovo ukrajinska raketa. Naravno da je ovo provokacija ukrajinskih vlasti”, naveo je Pakula na svom fejsbuk profilu. “Raketa nije mogla da bude ispaljena 100 km u suprotnom pravcu slučajno”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, cilj ukrajinske provokacije je bio da se dobro zaplaši EU i tako pridobije šira podrška zahtevima Ukrajine da im se pošalje još oružja.

“Umesto da javnosti priča bajke, poljski predsednik je trebalo da kaže ukrajinskom predsedniku Volodimiru zelenskom da Varšava više neće trpeti takvo ponašanje Kijeva”, naveo je poljski političar.

“Apelujem na vas da razmislite o poziciji Poljske u vezi ovog rata s obzirom na to da je crvena linija ponovo pređena”, zaključio je Pakula.

Podsetimo, ukrajinski predsednik odmah je optužio Rusija za pad rakete na teritoriju Poljske, ali su se nedugo zatim oglasili i SAD i NATO, odakle je rečeno da je istraga u toku, kao i da preliminarni podaci pokazuju da je raketa ipak bila ispaljena sa ukrajinske teritorije ali kao deo protvvazdušne odbrane.

 

 

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button